Решението на ЦИК да спусне мъгла над изборните резултати целяло по-малко грешки, според Тома Биков

OFFNews 24 февруари 2023 в 08:38 1842 2

Тома Биков

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Тома Биков

Скандалното решение на ЦИК да скрие гласовете от машинното гласуване от финалните протоколи за изборите било с цел протоколът да бъде опростен, за да се допускат по-малко грешки. Това тълкуване направи Тома Биков от ГЕРБ в сутрешния блок на БНТ днес.

Решението на членовете на Централната избирателна комисия е от 20 февруари. Според него във финалния протокол, който попълват членовете на СИК, няма да се отчитат поотделно гласовете от хартиените бюлетини и разписките от машинното гласуване. Вместо това в документа ще има само една графа - брой действителни гласове.

Решението бе прието с 11 гласа "за" - представители на ГЕРБ, ДПС, БСП и двама от ИТН. "Против" бяха Росица Матева ("Изправи се! Мутри, вън!"), Цветозар Томов и Любомир Георгиев (ДБ) и председателката на ЦИК Камелия Нейкова от ИТН.

Проекторешението бе с докладчик Емил Войнов от квотата на БСП.

"Целта е да засекретим данните от машинното гласуване във финалния протокол" - с тези думи зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов коментира предложението и подаде оставка като говорител на комисията.

"Целта на решението на ЦИК беше да се опрости протоколът в изборния ден. Той трябваше да бъде опростен, за да се допускат по-малко грешки", заяви бившият депутат Тома Биков и увери, че ГЕРБ не са в основата на решението:

"ЦИК е независим орган, затова сме ги пратили там, за да взимат самостоятелни решения. Никой от ЦИК не се обажда, за да пита мен или Бойко Борисов нещо".

Биков увери, че ако след изборите на 2 април ГЕРБ е първа политическа сила, България ще има редовно правителство. Той не вижда коалиция с Демократична България-Продължаваме промяната.

"Не виждам особени желания и от нас, и от коалицията ПП-ДБ да се работи заедно. Бих подходил по праграмитчно, защото да обявяваш, че никога няма да работиш с някого е малко инфантилно", каза Биков.

Целта на ПП-ДБ била "да добутат до местните избори през есента".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

2

ob1

24.02 2023 в 11:16

Тъй ли било, биче?
Значи имаме две числа и вместо да ги запишем поотделно и сборувано на един лист вие искате да се суберат наум и да се запише сбора им. Къде ли е по-вероятно да има грешки и къде ли е по-трудно да се открият?
Ма разбира се, че макаците не го искате това, за да фалшифицирате изборите!
Ти българите за колко точно идиоти ни мислиш?

1935

1

Муню

24.02 2023 в 08:59

Ако искаха ад е по-лесно, щяха да вземат протокола от машините.
Ако си мисли тоя палячо, че някой му вярва, значи вече и за артист не става! Направо да си скъса дипломата
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика