Репуц съди Реформаторския блок заради неизплатена субсидия

Ивайло Анев 05 януари 2015 в 21:17 4556 7

Снимка Ивайло Анев

Лидерът на Християндемократическата партия Ирина Репуц

Лидерът на Християндемократическата партия Ирина Репуц ще съди Реформаторския блок заради неизплатената държавна субсидия на своята партия след изборите.

Припомняме, че субсидията на реформаторите беше под въпрос заради проблем с разминаване в документите, подадени до Министерството на финансите и регистрацията на Реформаторския блок за предсрочните парламентарни избори на 5-ти октомври в ЦИК.

Официално партиите в Блока са пет - ДБГ, ДСБ, СДС, НПСД и БЗНС. Пет е броят на партиите в коалицията, която фигурира и в анекса за субсидия, подаден до Министерството на финансите. Според регистрацията за изборите в ЦИК обаче в РБ влизат 7 партии, защото малко преди вота към Блока се присъединиха БНД на Борислав Великов и ХДП на Ирина Абаджиева-Репуц.

Малко след изборите двете формации също претендираха за субсидия. Ситуацията с разминаването в данните обаче се усложнява, защото малко след изборите официалните пет партии в Блока показаха, че вече не смятат ХДП за свой партньор.

На 19 декември само петте основни партии от Блока са получили своите държавни субсидии.

В ефира на News7 Репуц заяви, че ще съди Реформаторския блок заради дела на нейната партия от субсидията. 

"Това, което ние предприехме, е да си искаме правата по съдебен ред", категорична беше Репуц.

Според нея това разпределение на субсидията е заобикаляне на закона. По думите на лидера на ХДП в блока е подписано коалиционно споразумение преди изборите, в което се казва, че всяка една от партиите има право на държавна субсидия.

"Това е опит да се събере повече субсидии за други лица", категорична беше тя.

По думите на Репуц големите партии в блока смятат, че християндемокрацията е излишна като политическа формация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови