Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Субсидията на Реформаторския блок под въпрос

Ивайло Анев 05 декември 2014 в 14:45 3472 4

Субсидията на Реформаторския блок е под въпрос

Реформаторският блок може да остане без държавна субсидия. Причината е разминаване в броя партии, които участват в Блока според регистрацията му в ЦИК и реално влезлите в парламента.

За проблема съобщи сайтът vevesti.bg, който публикува и факсимиле от писмо на финансовия министър Владислав Горанов, в което той съобщава, че субсидията не може да бъде преведена.

Писмото, което министър Горанов е изпратил до Реформаторския блок. Факсимиле: vevesti.bg

По-късно днес информацията потвърди вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова.

Официално партиите в Блока са пет - ДБГ, ДСБ, СДС, НПСД и БЗНС. Пет е броят на партиите в коалицията, която фигурира и в анекса, подаден до Министерството на финансите. Според регистрацията за изборите в ЦИК обаче в РБ влизат 7 партии, защото малко преди вота към Блока се присъединиха БНД на Борислав Великов и ХДП на Ирина Абаджиева-Репуц. Сега двете формации също претендират за субсидия. Ситуацията с разминаването в данните обаче се усложнява, защото малко след изборите официалните пет партии в Блока показаха, че вече не смятат ХДП за свой партньор.

Бъчварова коментира проблема пред журналисти в парламента с думите, че Рефоматорите сами трябвало да решат проблема си и припомни, че броят на партиите в РБ бе един от проблемите в началото на преговорите им с ГЕРБ за коалиционно споразумение. Тогава лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов попита всъщност с кого преговаря и колко са партиите в Блока.

„Това е първият въпрос, който бяхме поставили по време на първия кръг разговори с тях. Това са последиците от липсата на ясно решение. И аз много се надявам те да намерят начин“, каза още вицепремиерът и подчерта, че проблемът няма да постави под въпрос стабилността на кабинета.

От Министерството на финансите подчертаха, че субсидията на РБ не е спряна - срокът за изплащането е 20 декември.

"Водим служебна кореспонденция, за да се прецизират документите", коментираха от МФ.

Годишната субсидия на Реформаторския блок е приблизително 3 200 000 лева.

"Когато сключихме споразумение за общо явяване на изборите през октомври, седемте партии подписахме само за общо явяване, без да се занимаваме с дребни неща, като това как ще се разпределя евентуално държавната субсидия", заяви днес в парламента Борислав Великов.

Според него много по-важен бил въпросът за държавния бюджет за 2015 г. и за проектобюджета на Здравната каса.

Субсидията не можела да доведе до конфликт в РБ или между реформаторите и ГЕРБ. "Трябва да се види какъв е приблизителният принос на всички партии в Блока", коментира той.

Според източници от Блока най-голяма част от парите, разпределени сред петте партии, ще вземе ДБГ на Меглена Кунева. Обяснението е, че ДСБ има „да връща” средства от Евроизборите, когато само Кунева разполагаше с пари от субсидията.

Не се знае какъв процент от парите ще поиска Ирина Репуц, но, така или иначе, нейната партия участваше в изборите на територията на цялата страна, а според членове на ръководството на Реформаторския блок, приносът на по-малките партии е относително еднакъв.

Разликата е, че едните са учредители, а другите – приети само за явяване на изборите. НПСД на Корман Исмаилов и Касим Дал обаче получиха места в изпълнителната власт, а лидерът на БЗНС Николай Ненчев – дори министерското кресло в Министерството отбраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews