Ексклузивно Джо Байдън се оттегли от президентската надпревара, предложи Камала Харис да заеме мястото му (обновява се)

Републиканци за България искат от министър Желязков меморандума с Газпром за българската газопреносна система

OFFNews 01 юни 2021 в 15:51 1450 0

Христо Казанджиев

Републиканци за България иска достъп до Пътна карта за проучване развитието на българската газопреносна система от министър Андрей Желязков

Партията на Цветан Цветанов „Републиканци за България“ поиска достъп до обществена информация от служебния министър на енергетиката Андрей Желязков до Пътна карта за проучване развитието на българската газопреносна система. Заявлението е изпратено до служебния министър на енергетиката, с копие до президента Румен Радев и служебния министър-председател Стефан Янев.

В началото на месец юни 2017 г., по време на Петербургския икономически форум, между министъра на енергетиката г-жа Теменужка Петкова и „Газпром“, Русия е подписан Меморандум /Пътна карта/ за проучване развитието на българската газопреносна мрежа.

Въпреки важността на документа, официално известие за неговото подписване не бе представено пред българската общественост, която се информира за това от международната преса – руска и унгарска.

Многократно до момента енергийният експерт Христо Казанджиев от Републиканци за България иска отговор и достъп до Меморандума от министър Теменужка Петкова, но такъв не бе получен.

„Днес е 1 юни 2021г., точно след два дни ще се навършат 4 години от подписването на едно срамно споразумение в сферата на природния газ, т.нар. „Пътна карта за развитието на българската газопреносна мрежа подписана между министър Теменужка Петкова и „Газпром“.

В резултат на това споразумение Русия доставя вече природен газ за Сърбия, а в близко време и за Унгария, но за съжаление българските потребители от Северозападна България нямат достъп до тази техническа инфраструктура и ще продължат да чакат да бъдат газифицирани – неизвестно кога, въпреки заявените от години намерения“, заяви Казанджиев.

По думите му това е едно дискриминационно решение към българските потребители и тук е моментът да си зададем въпроса за чии интерес беше изградена тази инфраструктура наречена „Балкански поток“.

„С изключение на България всички останали имат ползи, а най-големи са на руските геополитически интереси. Крайно време е това споразумение да бъде огласено пред обществеността и да се търсят възможности за ползване на тази инфраструктура от всички потребители в България и най-вече тези в Северозападна България, които десетки години чакат да бъдат газифицирани“, каза още във видео обръщение енергийният експерт.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС