Реформаторите обещават да развиват IT сектора

Нели Чолашка Последна промяна на 31 юли 2014 в 11:50 6031 12

Меглена Кунева и Радан Кънев откриха дискусията.

Реформаторският блок обещава да изготви адекватни политики за развитието на IT секторът в България, който е един от най-динамичните и перспективните.

Те проведоха днес кръгла маса със специалистите от сектора, за да чуят и тяхното мнение, като например дали искат по-строга регулация или по-скоро саморегулация. (По същото време течеше дискусия, организирана от ГЕРБ на тема "Управленската програма на ГЕРБ в областта на вътрешната сигурност за периода 2014-2018 г.")

От 2008 г., когато влиза в сила Законът за електронното управление, до момента са похарчени 300 млн. лв. за изграждането на е-Правителство, а резултатите са плачевни, отчете Славчо Атанасов, бивш съветник в закритата Държавна агенция за информационни технологии и съобщения.

По думите му най-красноречив показател за плачевните резултатите са ежегодните анализи на ООН за развитието на електронните правителства в различните държави - в класацията за 2014 г. България е на 73-то място, а през 2003 г. сме били на 35-то. След нас в Европа е само Македония, преди нас са Грузия, Армения, Млодова, Азербайджан.

Основните причини са прахосване на средства заради корупционни практики, липса на адекватна организация и на воля, обобщи Атанасов.

Реформаторите обещават да проучат всички извършени до момента инициативи и изготвени документи, както и анализ на несвършени и незапочнати, но необходими реформи. Те се ангажират да проведат диалог с всички ключови участници в процеса и техните предложения да бъдат включени в един документ за политиката, която Блокът ще провежда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.07 2014 в 14:33

Орешарски е платил 10 000 на Караиван да му лъска имиджа.
Цв. Василев е плащал по 30 000 лв на месец на Караиван за да лъже ,че КТБ е стабилна банка.
ДСБ лапа лихви от КТБ.
Рамадан ЛЪЖЕ че не е информиран за Влога в КТБ.

НОВО 5......

Михаил Миков плаща на адвокатската кантора на Рамадан Кунев.

Дойде ми в повече!!!!!

ДА ВИ СЕРА НА МОРАЛА ЦИГАНСКИ.
Като на Костов.
МИЗЕРНИЦИ.

31.07 2014 в 14:23

Кунева беше първата, която повдигна въпроса в ЕС с монополизма на Майкрософт. Явно има добри съветници в областта. Ама след тази заявка познайте от първия пък колко ще даде MS за правилното гласуване на катуните, че да отстрани новата заплаха и да останат джебелските съкларии способни да усвоят още милиард за е-правителство, което всъщност нищо не прави. Освен пряката кражба има и друг скрит проблем - когато тези огромни пари се откраднат, се оказва, че няма пари за развитието на бранша и следва изтичане на мозъци.

31.07 2014 в 13:53

miro IT сектор и Е-правителство са различни неща. Правителствата до сега нямаха интерес да се въвежда Е-правителство ,защото обществените поръчки ,ще станат трудни за контролиране. Лобизмът при ОП генерира огромна корупция в държавата от която се хранят "силните на деня". Частния ИТ сектор в БГ се развива поради независимоста си от държавата .Куневица незнам дали ,ще "барне" (както се изразяваш) този сектор ,но е добре ,че се говори за нуждите му.

31.07 2014 в 13:27

Роси аз не бих правил предположения за никой тук, понеже тези от моите познати които го четат офф-а ~15 човека до един са софтуерни инженери (без мен!) :D

31.07 2014 в 13:25

Да пази господ да го барне тоя сектор Куневица ! :D Аз не мога да разбера как може да се изкара черното бяло, тоя сектор е един от най-успешните точно понеже се изисква и акъл, и не може да се слагат батко и братко щото там тая система не работи ! Сега, ако е-правителството е сгомнясано поради кражби, не разбирам как това е повлияно от сектора ? Сектора си е ОК Кунева - моля, оправете някой който е сгомнясан

31.07 2014 в 13:12

to: Роси

Ами като "секторът си се развива сам, и то доста успешно" що чинят тия там ?
Поредния повод за САМОреклама или за НИЩОговорене на тема "нов морал" ?
И писанията ти "РОСИ" са Радан/Кунев-ски.
Много трици, малко брашно.

31.07 2014 в 12:58

Антоне, очевидно от IT не разбираш, ща чинищ тук? Та на темата: на мен не ми харесва щампата "развитие на ... сектора. Той секторът си се развива сам, и то доста успешно. Проблем има държавата, общините и прочие, че не може да си прави обществените поръчки така, че развитите фирми - и наши, и чужди, да си вършат работата и да тръгне най-после това пусто електронно правителство, глътнало пари като за хиляди чиновници за стотици години...

31.07 2014 в 12:32

Така наречените "Реформатори" (РъБъ - 1)няма да сбъркат ако са малко по-скромни и премерени в изказванията си, особено в хвалебствията си към личността на Караиван Драгалевски.
Че то и Дудука и Капон (РъБъ - 2) и Раева/Първанова (РъБъ - 3) и Йоло Денев (РъБъ - n), обещават:
"нов морал" , "чисти ръце" и подобните им ЕДНАКВИ предизборни измишльотини.
А кажете на кой ръцете са по-чисти?
На Караиван ?
Съмнявам се.

31.07 2014 в 12:13

Що бе, ето че сега Столичната община ще смени програмата за смс за паркиране за три месеца, и за два милиона:))) Значи краденето върви много гладко и успешно.
Ще развиват те ... Какво има да му се развива на нещо, което и без това си върви само. Половината младеж наистина знае нещо за компютрите, и някак пише някакви програми, които някак работят за някого. Другата половина не знае нищо, но също казва че знае, и работи - не работи - някакви пари за това взема.
А, или тия искат просто да яхнат процеса, и те също да вземат от това, което някой повече или по-малко успешно прави?
Е, тогава ясно, но няма да е с моя глас.