Реформаторите обещават да развиват IT сектора

Нели Чолашка 31 юли 2014 в 11:50 6474 12

Меглена Кунева и Радан Кънев откриха дискусията.

Реформаторският блок обещава да изготви адекватни политики за развитието на IT секторът в България, който е един от най-динамичните и перспективните.

Те проведоха днес кръгла маса със специалистите от сектора, за да чуят и тяхното мнение, като например дали искат по-строга регулация или по-скоро саморегулация. (По същото време течеше дискусия, организирана от ГЕРБ на тема "Управленската програма на ГЕРБ в областта на вътрешната сигурност за периода 2014-2018 г.")

От 2008 г., когато влиза в сила Законът за електронното управление, до момента са похарчени 300 млн. лв. за изграждането на е-Правителство, а резултатите са плачевни, отчете Славчо Атанасов, бивш съветник в закритата Държавна агенция за информационни технологии и съобщения.

По думите му най-красноречив показател за плачевните резултатите са ежегодните анализи на ООН за развитието на електронните правителства в различните държави - в класацията за 2014 г. България е на 73-то място, а през 2003 г. сме били на 35-то. След нас в Европа е само Македония, преди нас са Грузия, Армения, Млодова, Азербайджан.

Основните причини са прахосване на средства заради корупционни практики, липса на адекватна организация и на воля, обобщи Атанасов.

Реформаторите обещават да проучат всички извършени до момента инициативи и изготвени документи, както и анализ на несвършени и незапочнати, но необходими реформи. Те се ангажират да проведат диалог с всички ключови участници в процеса и техните предложения да бъдат включени в един документ за политиката, която Блокът ще провежда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!