Реформаторите искат незабавна оставка

Ивайло Анев 30 юни 2014 в 13:35 4182 11

Снимка Ивайло Анев

Реформаторски блок

От Реформаторския блок продължават да искат незабавна оставка на правителството на Пламен Орешарски. Това заявиха днес, само ден, след като основните политически сили се договориха при президента за избори на 5-ти октомври, разпускане на Народното събрание на 6-ти август и оставка на премиера до 25 юли.

Според реформаторите липсата на незабавна оставка на кабинета е единственият генератор на нестабилност. Все пак десните похвалиха поведението на политическите сили на вчерашните консултации при президента, тъй като обективността го изисквала. Преди това БСП и ДПС се били скрили, ГЕРБ имали леко експресивно поведение, а лидерът на "България без цензура" Николай Бареков давал екстравагантни предложения кой да е служебният премиер.

Реформаторите настояват за законодателни промени в Изборния кодекс, като се обявиха за машинно гласуване, активна регистрация и изчистване на избирателните списъци от мъртви души.

Те искат още незабавни промени в енергийни закони, НК, както и в други нормативни актове, с които да се минимизира възможността за стартиране на наказателни процедури срещу България от страна на ЕК. Обявиха се и за промяна на Конституцията, но отказаха да разкрият повече подробности за законодателните си инициативи.

Според Мартин Димитров един служебен кабинет може да постигне небивали успехи още от първия ден на назначаването си. Първо - понеже щял да получи кредит на доверие от ЕК, комисията щяла да размрази спрените фондове. Второ - служебното правителство щяло да привлече стратегически инвеститор за КТБ и да доведе до още по-голяма стабилност на банковата система.

По думите му правителството правело "множество ужасяващи неща, които се случват в последния момент". Москов пък обобщи - оставането на това правителство без оставка по същество е държавен преврат.

"Само така може да се върне доверието на хората и те да не са по опашките", подчерта Петър Москов от ДСБ.

"Служебният кабинет може да постигне добри резултати веднага, да намери стратегически инвеститор за Корпоративна търговска банка, както и да договори новите европейски фондове", посочи от своя страна Мартин Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!