Реформаторите: Искаме правителство без Борисов, Цветанов и Дянков

Блокът се обяви за избори за Велико Народно събрание през 2016 г.

OFFNews 21 август 2014 в 11:58 11980 78

Снимка БГНЕС, архив

Реформаторският блок ще настоява в излъченото след изборите на 5 октомври правителство на България да не участват Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Симеон Дянков. Това става ясно от декларация на Реформаторите, изпратена до медиите днес.

"Партиите от Реформаторския блок се явяваме на предсрочните парламентарни избори, за да оправдаем надеждите за по-добър живот и европейски стандарти на политическо поведение. Ще бъдем алтернатива на последните управления на страната и установения от тях модел на беззаконието и бедността", се казва в декларацията.

В нея изрично се посочва, че за постигане на политическите цели на Блока да бъде съставено правителство, "в което позициите на министър-председател, финансов и вътрешен министър се заемат от политици с безупречна репутация, които не са заемали тези позиции в миналото".

Реформаторите заявяват, че биха участвали в дясно-центристко правителство, което да отстрани БСП, ДПС "и производните им" от управлението на страната, което да спре "ксенофобските и национал-популистките формации да диктуват дневния ред на управлението и да отдалечават България от Европа".

Реформаторският блок ще проведе операция "Чисти ръце" в цялостното управление на страната, няма да създава и да търпи зависимости при вземането на решения, заявяват Реформаторите и обещават пълно разследване на политическите и икономически зависимости на последните управления.

За да изпълнят това обещание, те ще предложат създаването на анкетна комисия за разследване на избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС; заявяват, че ще осигурят пълна публичност на договорите по "Южен поток", че ще разследват дейността на КТБ.

"Гарантираме, че всеки глас за РБ е глас за: незабавни реформи в правосъдието, сигурността и енергетиката; цялостна реформа на публичната администрация и прекратяване на партийната намеса в държавната служба; електронни услуги за гражданите, бизнеса и администрацията, електронни обществени поръчки; незабавно приемане на Европейския банков надзор, ускорено присъединяване на България към Еврозоната, активна роля на България в учредяването на Европейския енергиен съюз; отстраняване от властови позиции на всички лица, свързани с бившата Държавна сигурност, лица със зависимост и конфликт на интереси", се казва в декларацията.

РБ се обявяват още за дясна социална политика, основана на реформи в образованието, здравеопазването и социалната сфера, за създаване на благоприятна среда за бизнеса, за честни и ясни правила за всички инвеститори.

Те настояват още за избори за Велико Народно събрание, което да промени Конституцията и които да се проведат през 2016 г. заедно с президентския вот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!