Реформатори предлагат храните с изтичащ срок да се даряват

OFFNews 07 април 2016 в 15:20 2023 1

Martin
Мартин Димитров и Петър Славов твърдят, че в закона им има достатъчно гаранции срещу злоупотреби

Промени в Закона за ДДС ще мотивират търговските вериги и производителите да даряват храна с изтичащ срок на годност, вместо да я унищожават. Вносители са народните представители от гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов.

Законопроектът е разработен със съдействието на Българска хранителна банка (БХБ) – неправителствена организация за обществено полезна дейност.

Двамата народни представители и изпълнителният директор на БХБ Цанка Миланова представиха своя проект на брифинг в парламента днес.

„Това е практика в поне 15 европейски страни – храните с изтичащ срок на годност да се даряват на хранителни банки, вместо да се изхвърлят. С тези храни се задоволяват потребностите на бедите хора. Абсурдно е, че в най-бедната страна-членка на Европейския съюз това не е направено“, заяви Мартин Димитров.

„Госпожа Цанка Миланова се е срещала с представители на всякакви институции и органи на управлението – Министерство на финансите, Министерство на труда и социалната политика, Тристранния съвет. Всички на думи са за, но конкретно решение няма. Не може при толкова бедни хора хиляди тонове храна да бъдат разпилявани и унищожавани“, допълни той.

Проблемът идва от данъчното законодателство у нас, обясниха народните представители. Към момента собствениците на търговски вериги не са мотивирани да даряват храна с изтичащ срок на годност, понеже това би им струвало по-скъпо, отколкото да я унищожат.

Сега Димитров и Славов предлагат дарената храна да не се облага с ДДС. Парадоксално е, че унищожената храна се ползва с подобно облекчение, а дарената – не.

„Ако един търговец на месо има 1 тон продукт, който не може да продаде, той е поставен пред следния избор: да го унищожи, което ще му струва около 300 лева или да го дари, което ще струва двойно. Затова бизнесът не е склонен на дарява храна.

На година Българска хранителна банка успява да спаси от разпиляване едва 270 тона храна. На фона на тези над 670 хиляди тона, които се унищожават само в България. Тази храна би била достатъчна да се нахранят хората, живеещи под прага на бедност (1,5 млн. българи)“, каза Цанка Миланова.

„Законопроектът ни дава много сериозни гаранции, че никой няма да може да злоупотреби с данъчните облекчения, които въвеждаме. Всъщност нашите законови гаранции са много по-добри от действащите в момента, които гарантират, че никой не злоупотребява с унищожаването на храна. Предвидили сме специален регистър, складиране и етикиране на храните, предназначени за дарение. Дали сме всички необходими гаранции, за да е спокоен финансовият министър“, обясни Петър Славов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови