МВР ще може да следи с кого и кога сте говорили, ако ви издирват

ОFFNews 27 май 2016 в 10:56 6723 5

От МВР ще могат да следят с кого и кога сте говорили, ако сте издирван или можете да станете жертва на тежко престъпление.

Това приеха депутатите с гласуваното на първо четене изменение в Закона за електронните съобщения.

Главните полицейски дирекции, специализираните и регионални дирекции на ДАНС, "Военна полиция", Държавна агенция "Разузнаване" ще могат да имат достъп до това кой и кога ви се е обадил, както и колко време сте разговаряли и през коя клетка на мобилния оператор.

Те ще могат да искат достъп до тази информация само с мотивирано писмено искане, в което трябва да е записано правното основание и целта. Достъп до данните ще се получава само след разрешение от председателя на районния съд или от оправомощен от него съдия по седалището на органа.

От закона се разбира, че органите на реда няма да могат да ви подслушват или да четат съобщенията ви

Според закона данните ще се използват само за издирване на лица, за които има обосновано предположение, че са станали или могат да станат жертва на тежко престъпление. В текстът обаче не е обяснено какво точно се приема за "обосновано предположение".

Досега тази информация се използваше само за защита на националната сигурност и предотвратяване, разкриване и разследване на тежки престъпления.

Депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок (РБ) подчерта, че границите, заложени в закона, са прекалено широки. "Едно недобросъвестно ръководство може да се възползва от това и така отново да следи протестиращи", каза той. 

Пред OFFNews Славов обясни, че на практика всеки може да се третира като потенциална жертва на тежко престъпление и така може да се следи

От БСП се обявиха твърдо против законопроекта, в който по думите им има "елементи на полицейщина".

„Посягате към свободата на гражданите. Нашите притеснения са, че ще има елементи на полицейщина и полицейска злоупотреба. Вие ръководейки институциите и особено МВР сте доказали, че прекалявате”, заяви социалистът Красимир Янков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12392

4

sevsev

27.05 2016 в 16:34

А какво става със следенето на компютрите? Ще могат ли да гледат домашното ми порно? Да взема да си купя по-хубава камера, да не се излагам пред хората?

63994

3

Red or Dead

27.05 2016 в 13:58

Престъпния свят е гоУям и цецу УШАКЪТ ще ни дебне отвсякъде......отвратени....омерзени.....няма....ахъ...нека Ш.....О през потурите да ви е ....сладко

15614

1

OTBPAT

27.05 2016 в 11:54

Контра-предложение: Всички боклуци, на които ние така или иначе плащаме тези данни да бъдат публикувани :))