Quantcast

Редактират новия антикорупционен закон едва месец след приемането му

OFFNews Последна промяна на 20 февруари 2018 в 11:39 4497 0

ГЕРБ внасят поправки в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество едва месец след като беше приет на второ четене в Народното събрание.

Причината е, че новият антикорупционен закон забранява на общинските съветници да бъдат еднолични собственици, съдружници, членове на управителни, надзорни или контролни съвети на търговски дружества, които имат сключени договори с общината, в която са общински съветници, както и с фирми с общинско участие. 

С промените се дава гратисен период до 2019 г., в който общинските съветници да спазят изискванията на антикорупциония закон.

"Налага се да се предвиди период от време, в който кандидатите за общински съветници за мандат 2019-2023 да съобразят и да решат дали да бъдат общински съветници при тези нови изисквания", се посочва в мотивите на законопроекта. 

Преди 10 дни Националната асоциация на председателите на общински съвети се оплака, че антикорупционният закон ѝ налага ограничения, пише в. "Сега".

"България може да остане без общински съветници. Законът им забранява да участват в търговски дружества, които имат договори с общините. Много от тях вече изпълняват задълженията си неправомерно", заяви пред БНР Красимира Германова, председател на общинския съвет в Созопол.

С новия закон ограниченията за общинските съветници са изключително разширени, коментира Евгений Мосинов, юрист, общински съветник и председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси към местния парламент в Бургас.

„Като всеки набързо написан закон е лошо написан. Обикновено законодателството дава срок. Когато влязат в сила нови ограничения, на хората, които попадат под действието на ограниченията, им се дава гратисен период да спазят изискванията. В закона няма такъв срок“, казва Мосинов. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !