Ред за ваксините: 1) медици; 2) администрации; 3) възрастни;

OFFNews 23 декември 2020 в 18:35 14058 0

Ваксинацията ще бъде на фази. В първата фаза ще бъдат ваксинирани лекарите на първа линия. Втората фаза обхваща представителите на администрации, които са ключови за страната, а в трета фаза ваксинирани ще бъдат всички възрастни. Ще се опитаме и да вървим едновременно с трите фази. Ние сме длъжници на възрастните хора, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов пред бТВ. 

От думите му стана ясно, че ваксините на Пфайзер пътуват към България. "Най-вероятно ще минат през границата вечерта на 25 или сутринта на 26 декември, а ваксинацията в страната започва на 27. Има вероятност аз да съм първият ваксиниран българин", обясни той.

Ангелов подчерта, че не иска говори за фирми и конкретни ваксини, а за принципа на ваксинирането, защото "това е пътят към победата на този вирус".

Министърът добави, че за всеки един българин, който иска да бъде ваксиниран, ще има ваксина:

"Когато започнем ваксинирането извън първа фаза, когато дойде вашият ред, всяка една институция, която попада в обхвата, ще събере желаещите. След това ще окажем реда и мястото, където ще се случи."

Ангелов обясни и как ще бъде получавана информация за ваксините: "Когато човек, който иска да се ваксинира, отиде при своя лекар, той ще му предостави информацията на разбираем език и ще се подпише информирано съгласие". 

Стана ясно и че между Коледа и Нова година той ще покани всички български медии, за да им предложи да станат партньори с министерството на здравеопазването, защото "трябва да ликвидираме страховете на хората".

Министърът благодари на медиите, които са разпространили днес листовката на ваксината на Пфайзер, с която ще могат да се ваксинират хора над 16-годишна възраст. 

По думите му онкоболните, хората с автоимунни заболявания и с алергии, както и тези, които вече са преболедували COVID-19, могат да се ваксинират. Ангелов посочи, че ваксината на Пфайзер влияе и върху новия щам на коронавируса.  

"В началото 33% от лекарите изразиха желание да се ваксинират. Сега броят им е по-голям. Ваксини ще има за всички желаещи, а имунизацията ще продължи през цялата следваща година", добави министърът. 

За новата заповед, с която въздушното ни пространство с Великобритания отново се отваря, Ангелов посочи, че за два дни "станаха много неща".

"Бяхме длъжни да затворим границите си, защото нямахме абсолютно никаква информация за новия щам. Сега разбрахме, че проблемът не е толкова драстичен", обясни министърът на здравеопазването и добави, че на четирите летища в страната ще има служители на РЗИ, които ще правят бързи тестове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !