Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Реч на Тодор Живков в парламента, депутат предложи да се извика лекар

Решено: Без да питат те проверяват дали си от ДС

Антония Чорева 02 септември 2016 в 11:18 15601 15

Депутатът Методи Андреев извади досиетата в парламента.

Промените за Закона за досиетата разгорещиха депутатите в парламента. Четене на досиета на депутати от трибуната, хвърляне на листи, разговори за психични разстройства и дори предложение да бъде извикан лекар, за да не се стигне до фатален инцидент. По този начин депутатите все пак приеха положителни промени в закона, които предвиждат всички лица, които заемат висши държавни длъжности, да могат да бъдат проверявани дали са имали принадлежност към Държавна сигурност, без да се иска тяхното съгласие. 

Спорът обаче възникна, когато стана дума Комисията по досиетата да бъде закрита от парламента. „За” закриването й гласуваха обаче едва 36 депутати, 85 бяха „против”, а 13 се въздържаха и така тя все пак остава.

Законопроектът предизвика депутата от ГЕРБ и бивш председател на Комисията по досиетата Методи Андреев да излезе на трибуната и да започне да чете досиета. С което искаше да покаже колко много „мръсни тайни” ще отидат в историята.

Андреев прочете и стенограма от пленум на ЦК на БКП, когато е била създавана Държавна сигурност, в която самият Тодор Живков обяснява, че ДС ще е подчинена на КГБ. Андреев започна да чете части от досието на агент Радулов в пленарната зала – става дума за депутата Таско Ерменков от БСП.

Народният представител Таско Ерменков излезе ядосан на трибуната и каза, че в залата има хора, които изпитват носталгия към уроците на БКП и хвърли в залата листите, които Андреев четеше от трибуната.

Той дори предложи по време на гласуването на такива закони в парламента да присъства и лекар от Военна болница, защото може да се стигне до фатални случаи.

Валентин Иванов, също от БСП, пък сравни четенето на досиета от страна на Методи Андреев с дисоциативно разстройство. Той каза, че в залата днес са звучали речи на другаря Тодор Живков.

Иванов не пропусна да наблегне на факта, че в дясната част (десните партии) на залата е най-голямото лицемерие, защото там има много депутати с досиета и картончета. Накрая Иванов предложи комисията да бъде закрита и да стане част от историята и да се разглежда само от ученици и студенти.

В рамките на дебата председателят на Вътрешната комисия Цветан Цветанов от ГЕРБ обясни, че Военна информация още не е предала всичките си информационни единици и попита министъра на отбраната, който е от Реформаторския блок, защо това е така.

Самите промени

Положителните промени в Закона, които ще позволят всеки да бъде проверяван дали е принадлежал към ДС, бяха внесени от Методи Андреев от ГЕРБ и от двамата депутати от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров. 

Славов уточни, че освен това ще бъдат проверявани и всички лица, които имат достъп до тайните на държавата, до класифицирана информация.

„С промените в този закон вече всичко излиза наяве – всеки ще може да прочете и да знае какво се е случвало по време на комунизма в България, как хората са били тормозени”, каза още Петър Славов.

Методи Андреев пък добави, че между 1 и 2 четене на закона за досиетата ще се предложи и промяна – още преди да бъде заемана важна държавна длъжност лицето да бъде проверявано дали е било „ченге”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12139

15

iliyapopov

03.09 2016 в 11:53

Изключителна реч на М.Анреев! Просто няма какво да се добави! Червените след нея не трябва да се показват поне 10 дни, докато спре да ги смъди "под лъжичката". Според мен речта трябва да се размножи и пусне като отделен документ, за да видят някои лумпени още веднъж истината!

21668

14

Руслан

03.09 2016 в 11:07

Циркаджии.

12033

12

wintersmith

03.09 2016 в 08:01

Тази новина не заслужаваше ли една по-смислена статия?

12530

11

синя сова

02.09 2016 в 18:34

№ 2-ужасно си прав ,като казваш-"Цивилизованият свят..."Само,че ние май не сме от този цивилизован свят.У нас ченгетата от бившата /настояща ДС си имат фирми и са в икономиката на страната,имат си партии(АБВ,атака,дпс, бсп,патриотите,герб)и всичките тези партии са в парламента!Освен това са в правителството и директно дърпат конците на б.борисов!Та поради тези причини ,ние още не сме от "Цивилизования свят"!

10377

9

bloodymary

02.09 2016 в 13:10

Лустрацията е неизбежна. Даже след поемане от обществото на всички негативи на забавянето и.

14469

8

случайно прочетох

02.09 2016 в 13:07

Поздравления за *чесън* и *трафоПОСТ*!
Като им гледам минусите, стигам до извода, че много куманоиди са налазили сайта.

Лустрация!
 
X

Да помогнем на украинските деца!