РБ: Съдът да задължи Радев да разкрие заплатата на Искров

OFFNews Последна промяна на 05 август 2015 в 13:15 3494 6

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Бившият гуверньор на БНБ Иван Искров

Депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов внесоха жалба до Върховния административен съд срещу отказа на новия гуверньор на БНБ да разкрие каква заплата е получавал неговият предшественик Иван Искров.

„По смисъла на Закона за обществена информация Димитър Радев е длъжен да даде достъп на българските граждани до исканата информация предвид огромния обществен интерес", посочват в своята жалба реформаторите.

„В края на миналия месец новоизбраният управителен съвет на БНБ обяви публично методиката и размерът на възнагражденията си“, казва се още в иска.

Според Димитров и Славов това показва, че тази информация, както за новоизбраното, така и за предходното ръководство, има обществен характер и би следвало да бъде предоставена.

В средата на месец юли реформаторите внесоха искане към Радев за достъп до информацията за заплатите и премиите, които бившия шеф на БНБ и неговите заместници са получавани, както и за методиката, по която се определят заплатите на ръководството в институцията.

Шефът на Централната банка обаче отказа достъп до тази информация, защото "представлява лични данни и е класифицирана като служебна тайна".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.08 2015 в 18:58

няма нужда от толкова искри ... нито Радев ще каже, нито който и да е друг. смятайте едни 35-40 хил. евра и приключвайте.
от този праг започват възнагражденията на банковите гуверньори из Европа.
само че ... !
кое ни е Европейско ?
заплатите ли ?
пенсиите ли ?
детските надбавки ли ?
или БВП ?
или образованието ?
или здравеопазването ?
...
най-лошото в една Бананова република е, че колкото си по-беден, толкова си по-длъжен. и да не отегчавам - само два примера :
1. собственик на верига бензиностанции в Германия има лъскав джип и порше за събота и неделя. собственикът на две бензиностанции в БГ може и Бентлей да си позволи.
2. в България няма семеен лекар, чийто месечен доход да е под 7-8К в лева. държавата го направи така. цялата здравна реформа се върти около заплатите на лекарите. нищо като здравеопазване не съществува в нея. а лекарите протестират и тананикат "ASK 4 MORE".
така че за един банкер ли да му мислим ? нека бъдат 20 държавни банкери ... колко ще вземат ? общо 1М на месец ... а 1000 домашни лекари и зъболекари с по 10К, 30% от които минават през "чашката" и никой не се интересува от тях ?
...
бедни мой Народе !

05.08 2015 в 17:00

Необходимо е да се знае какви пари плащат данъкоплатците на хората които заемат държавни длъжности . Не , че можем да направим нещо , но това е наглост и е хубаво да се знае . Важното от всичко това ще е да се разбере , че тези пари които е взимал Искров са одобрени от парламента и кабинета които са били на власт през този период . Този човек докара една от големите банки до фалит , изчезнаха огромно количество пари които едва ли ще бъдат възстановени и е повече от ясно , че няма да му се търси отговорност , но е важно избирателя да знае кои политици са му оказвали протекция за работата която НЕ Е свършил , и евентуално да си вземат поука да не гласуват повече за тези хора .

05.08 2015 в 14:42

Какво значение има заплатата нали втори път казвате че ще има чуждестранно разследване на КТБ и пак забравихте вече втора година се отлага защото Тиквата още чака да заметат следи... Там е проблемът той заплатата си я взима като бонус към слугинажа към ДПС и ГЕРБ ама колко милиарди присвоиха от нас!!!

05.08 2015 в 14:17

Този отказ на г-н Радев е ОГРОМНО НАХАЛСТВО, към българските граждани-данъкоплатци /т.е.- работодатели/. Само това би трябвало да е достатъчно, за да му се иска оставката! Ох, много сме търпеливи или пък системата за контрол/влияние/ над българските граждани е много яка.

05.08 2015 в 13:31

Размерът на заплатата не е лични данни. Лични са само данните, идентифициращи определено лице. Ако някой си мисли, че чрез размерът на заплатата си някой може да бъде идентифициран еднозначно, той е идиот.
Размерът на заплатата е данъчно-осигурителна информация, която е служебна тайна. Може да се разкрива само по решение на съда, или с писмено съгласие на лицето.
Друг е въпросът, дали трябва да съществува данъчно-осигурителна информация като служебна тайна въобще. Многократно съм предлагал да отпадне поне за лицата публични личности, тези на изборни длъжности, както и за всички държавни служители.

05.08 2015 в 13:18

Ебаси тъпоглавците.
Ами ИИ е пускал дан. декларации през годините.