РБ не знае дали новият шеф на фонда за влоговете е професионалист

Ивайло Анев 20 ноември 2014 в 14:11 4349 3

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев

Реформаторският блок реагира остро срещу назначението на Радослав Миленков за шеф на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Това стана ясно от изказване на съпредседателя на ПГ на Реформаторите Радан Кънев след среща с финансовия министър Владислав Горанов и новия шеф на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков.

Кънев уточни, че не е против самия него, а смята, че преди да се стигне до назначение на такъв важен пост, е нужно да има публично обсъждане или поне съгласуване с Асоциацията на банките.

"Направили сме го бързо, защото искам бързо да приберем парите на държавата", оправда се по-рано днес премиерът Бойко Борисов.

Лидерът на ДСБ добави, че не знае дали Миленков е професионалист.

Според Кънев ролята на фонда в процес на несъстоятелност е изключително важна - за проследяването на парите и ангажирането на Международната разследваща компания.

Той бърна внимание и на законовите предложения на депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров, който вече е внесъл в деловодството на Народното събрание предложение за изменение на Закона за гарантиране на влоговете с препратки към Закона за банковата несъстоятелност, които да гарантират, че Управителният съвет на фонда ще взима голямата част от решенията в условия на пълна прозрачност и ще се отчита пред бюджетната комисия в НС.

Реформаторите са искали да разберат и защо това назначение се е случило без тяхното съгласие, а отговорът на финансовия министър е бил съдържателен. „В такива критични моменти е добре да се действа бързо".

РБ не може да оспорва решението за назначение на Миленков за шеф на Фонда за гарантиране на влоговете, тъй като преценката е на Министерския съвет.

Кънев призна обаче, че вчера е разговарял с премиера Бойко Борисов по тази тема.

По повод предложението бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров, разследван за корупция, да оглави ДАИ, лидерът на ДСБ каза, че това му изглежда като "трудоустрояване".

"Изглежда си търси работа, не може да се върне на предишния си пост и му предлагат този, неприятно е", добави той.

При напускането на сградата на парламента Владислав Горанов не пожела да коментира нищо пред медиите, а Радослав Миленков се обърна към тях само с думите: „Казвам се Радослав Миленков и ще бъда избран за председател на Фонда за гарантиране на влоговете в банките“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!