Разработва се отделен пул за болници, общини, храмове, училища, който да договаря по-ниски цени на тока

OFFNews 08 февруари 2022 в 09:16 897 0

“В бюджета за 2022 г. са заложени социални придобивки като безплатни ясли и детски градини, повишаване на минималната работна заплата и на пенсиите, както и преизчисляването им след актуализацията през юни. За младите семейства се повишава обезщетението за отглеждането на дете от 1 на 2 години на 710 лв. - в момента то е 380 лв. Повишава се и обезщетението за оставане без работа от 12 на 18 лв. Това е с 50% повече. Във всяка една социална помощ сме предвидили рязко повишение и това ще го усети всеки, който се допира до тези средства.” Това заяви председателят на парламентарната група на “БСП за България” Георги Свиленски в предаването “Още от деня” по БНТ.

“Въпрос на време и на политики е това правителство да докаже, че е полезно за България, и че БСП е гарантът в тази коалиция за защитата на социалните права на българските граждани”, категоричен бе той.

По думите на Свиленски инфлацията ще бъде преборена с развитие на икономиката и индустрията. Той посочи, че голяма част от бюджета е отделена за инвестиции. “Когато имаш работеща икономика, тогава ще се повишат доходите и ще се компенсира инфлацията”, подчерта социалистът.

“Мораторимът беше наложен при условие да бъде сменен съставът на КЕВР, тъй като управляващата коалиция нямаше доверие на този състав. След като това стана, очакваме мораториумът да падне. Няма нужда да чакаме края на месец март. Българските граждани бяха защитени от поскъпването на тока и ще продължат да бъдат защитени от това”, коментира Свиленски.

В ефира на БНТ той увери, че правителството работи по въпроса да не бъде рязко вдигната цената на битовите потребители и да бъде направено така, че болници, общини, религиозни храмове, училища, детски градини и ясли да не плащат тази висока цена на тока.

“Разработва се отделен пул за тях, който да участва на борсата и да договаря приемливи цени”, съобщи Свиленски.

Председателят на парламентарната група на левицата бе категоричен, че БСП ще продължава да настоява за стартирането и реализацията на проектите “Белене” и “Козлодуй”, както е записано и в коалиционното споразумение.

“За всеки българин вече стана ясно, че по-евтин и екологичен ток от този, произведен в атомната електроцентрала, няма. Призовавам всички колеги от Народното събрание да се върнем на тази тема”, добави той.

Георги Свиленски коментира и срещите, които БСП прави с актива си във всяко едно населено място на страната. “Ние се срещаме с хората, за да си поговорим за бюджета, за доходите, за цените на енергоносителите, а и да чуем какво мислят те за тези наши действия”, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови