Разискване за ядрената енергетика все пак ще има, Теменужка Петкова прекъснала отпуската си (обновена)

ОFFNews 02 март 2018 в 11:57 4230 0

Министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова е прекъснала отпуската си, за да отиде в парламента за разискването по въпросите за политиката в областта на ядрената енергетика. 

Това обяви в пленарната зала зам.-председателят на Народното събрание Нигяр Джафер. 

По-рано през деня разискването по темата за ядрената енергетика беше отложено за другата седмица. Причината беше именно отпуската на Петкова. Социалистът Таско Ерменков реагира остро на отсъствието на министъра и подчерта, че дори да е в отпуска може да дойде за два часа, за да има разискване по темата. 

В 11:40 обаче се оказа, че Петкова все пак е готова да иде в парламента и да започне разискванията, както искаха от БСП. Социалистите обаче останаха недоволни, защото пленарната зала беше почти празна, а по думите им темата е важна. 

"Не може една толкова важна тема да се превръща в игра на тенис на маса", коментира депутатът от БСП Таско Ерменков. 

"Да разбирам, че вие нямате готовност да направите този дебат?", отговори председателят на парламента Цвета Караянчева, като веднага след това поясни, че не говори за БСП, а за всички народни представители. 

Социалистът Таско Ерменков подчерта, че след едно разискване трябва да се гласува решение, а в залата няма кворум. Отговорът на Караянчева беше, че гласуването може да бъде отложено за друг ден, а разискването - да е днес. 

Разискванията по темата за ядрената енергетика бяха инициирани от БСП. Социалистите настояват в срок от един месец активите и пасивите на проекта АЕЦ "Белене" да бъдат отделени в компания, а енергийният министър да предложи "пътна карта" за необходими действия и срокове за окончателното решение по ядрения проект.

"Благодарим за готовността ѝ, нека се съобрази, че разискванията ще бъдат другия петък", заяви Ерменков. Петкова обаче все пак влезе в пленарната зала около 12:10. Междувременно повечето от депутатите се върнаха по местата си. 

След това ГЕРБ и БСП се скараха дали правилника на парламента е нарушен с това, че Петкова е дошла след отпадането на точката за разискването. В крайна сметка върналите се спешно в пленарната зала депутати гласуваха разискването да влезе като последна точка в дневния ред на Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews