Разговорите между БСП и ИТН продължават. НС даде мандат за преговори по 5 приоритета

Нинова за протеста с искане за оставката ѝ: Тези хора не представялват никого, освен себе си. 60 от 82 хил. членове на партията

OFFNews Последна промяна на 25 юли 2021 в 15:41 4638 0

Снимка БТА/Архив

Със 120 гласа "за" и един "против" Националният съвет на "БСП за България" взе решение разговорите за подкрепа на правителство, излъчено от "Има такъв народ", да продължат. Това съобщи на брифинг председателят на партията Корнелия Нинова.

Тя очерта 5 приоритета, които са важни за подкрепа на бъдещото правителство от левицата:

- социалната политика и качеството на живот - борба с неравенствата, увеличаване на доходите, преизчисляване на пенсиите;

- реформа на системата на здравеопазване - достъпно, качествено, безплатно;

- образование, наука и култура;

- борба с корупцията и съдебна реформа;

- възстановяване на икономиката.

Има две теми, които не приемаме, подчерта Нинова: налагането на либерален модел на управление и оттеглянето на държавата като основен регулатор и собственик на активи. Като пример тя посочи идеите за отдаване на концесия на пътищата и приватизацията на Българска банка за развитие.

Другата тема е свързана с желанието на Република Северна Македония за членство в ЕС, което не бива да става за сметка на българския национален интерес.

Националният съвет дава мандат на контактната група да продължи преговорите с "Има такъв народ", Демократична България и "Изправи се БГ! Ние идваме!". Експертните групи на левицата ще работят с колегите си от другите партии по приоритетите на бъдещото управление. От БСП ще настояват да се подпише споразумение за подкрепа с ИТН, но окончателно решение ще вземе Националният съвет, подчерта Нинова.

"Правим извода, че БСП може да отстоява позиции чрез приоритетите, които очертахме. Имаме доста съвпадения с "Има такъв народ". Ние също смятаме, че болниците не трябва да бъдат търговски дружества, че трябва да се преразгледа принципът "парите следват ученика", както и да се намали броят на учебниците. Закриването на спецализираните съд и прокуратура са обща цел с ДБ и "Изправи се БГ! Ние идваме!". Имаме различия как да стане преизчисляването на пенсиите. Всички ще трябва да направим някои компромиси. Ако извървим всички стъпки, ИТН ще имат нашите гласове", посочи Корнелия Нинова.

Нинова уточни още, че не става дума за коалиционно споразумение с ИТН, а за споразумение за подкрепа. По думите ѝ трите протестни партии трябва да изберат каква подкрепа и от кого искат.

"На всички ни се налага да преговаряме. Ние сме поканени, не сме се натрапвали, но отиваме на разговори с принципни позиции", обобщи лидерът на левицата.

Пленумът заседава ден след консултациите с "Има такъв народ". След разговорите вчера стана ясно, че двете страни имат достатъчно общи приоритети, въпреки разминавания за данъчната политика и актуализация на пенсиите.

Тя коментира и протеста с искане на оставката ѝ преди началото на заседанието с думите:

"60 човека. Толкова са горе-долу протестиращите. Организирани и предвождани от Кирил Добрев, Калоян Паргов и Весела Лечева. 60 от 82 хиляди членове на партията. Тези хора не представялват никого, освен себе си, не са упълномощени от партийните си организации. Те работиха срещу избора ми за председател на БСП. Те винаги са били против. Ние с тях се явихме на пряк избор и загубиха. Жалко, че не могат да приемат тази загуба. Единственият ефект, който постигнаха днес, беше да изпратят послание за нестабилност на БСП. Каква беше целта - да се разклати доверието в хората, които водят преговорите за бъдещо правителство".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови