Протест пред централата на БСП поиска оставката на Корнелия Нинова

OFFNews 25 юли 2021 в 13:34 3634 1

Снимка БТА/Теодора Цанева

Социалисти на протест пред централата на БСП поискаха оставката на председателя Корнелия Нинова и свикване на конгрес. В същото време Националният съвет на БСП се събра на заседание да обсъди изборните резултати и бъдещите действия в парламента, сред които и участие в разговори за подкрепа на правителство на "Има такъв народ", предаде БТА.

Протестиращите носеха плакати "Партията е важна! Не лидерът!", "Нинова, промяната започва от твоята оставка!","Ние сме БСП!". Сред тях бяха Валери Жаблянов, Весела Лечева и Велислава Дърева.

Няма как партията да става заложник на нечии властови амбиции, коментира пред журналисти Весела Лечева, член на НС на партията. Затова сме тук да поискаме конгрес и да се поеме политическа отговорност за тежкия изборен резултат на последните избори, заяви тя и отбеляза, че политическа отговорност се носи с подаване на оставка на цялото ръководство.

Всички носим отговорност, най-вече тези, които подкрепяхме модела "Нинова", който се изчерпа, заяви председателят на БСП-София Калоян Паргов на влизане в сградата. След 4 април съм предложил на г-жа Нинова като личен акт, ако подаде оставка, аз ще съм първият след нея, посочи той и допълни, че кръгът трябва да се разшири и с Националния съвет. Сега едно от решенията, които трябва да вземе БСП, е решение за конгрес през септември, на който анализът, който днес започва за изборните резултати, да продължи, смята Паргов.

Кирил Добрев коментира, че дори не е актуален въпросът за оставката на Нинова, а въпросът е за оставането на БСП в политическия живот. Конгресът е нашият национален орган, който може да реши пътя, по който да тръгне БСП - дали оставаме по този път на разделението, по който ни води Нинова и ниските резултати, или тръгваме по друг път и пътя на единството в БСП, добави той. Според него всяка подкрепа от политически субекти да бъдат извадени ГЕРБ от власт е важна, т.е. БСП трябва да подкрепи това правителство, естествено, при определени условия и червени линии.

Не е отворен въпросът за лидера на БСП, каза пред журналисти депутатът от левицата Румен Гечев относно протеста под прозорците на БСП. Той коментира, че "по-голямата част от тези другари" не са гласувани в Националния съвет, с едно-две изключения. Гечев постави въпроса защо не се пита за оставка на лидера на ГЕРБ, на "Атака" или на Валери Симеонов - също партии, които са загубили позиции.

Колегата му в парламента Филип Попов също беше категоричен, че не трябва да има оставка на ръководството на БСП. Не може да се иска отговорност от лидера на БСП, без да си се включил в тези избори, без да си помагал за повишаване на резултата, без да поемеш собствената си отговорност, коментира той. Попов посочи, че в София липсват около 100 хиляди гласа.

В отговор на въпрос за подкрепата за правителство на "Има такъв народ", колегата му Стоян Мирчев каза, че това е най-важното решение и за държавата. "Точно това, което виждате зад мен в момента, е опит да се отклони вниманието от този важен въпрос за промяната, която очаква цялата държава", коментира той по отношение на протеста. По думите му, партията и сега не се разпада, отзад има 30 човека.

Малко след началото на пленума протестиращите пред централата на БСП се разотидоха.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна