Разглеждаме Израел като потенциален доставчик на газ

OFFNews 25 февруари 2016 в 13:11 3233 8

Разглеждаме страните от региона на Средиземноморието и в частност Израел като потенциални доставчици на газ за България и региона на Югоизточна Европа.

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев, който се срещна с председателя на Националния икономически съвет на Израел проф. Ави Симхон.

Двете страни имат неизползван потенциал за развитие на отношенията в областта на икономиката и енергетиката, а осигуряването на енергийната сигурност и диверсификацията на източниците на енергоресурси в региона на Близкия Изток, Средиземноморието и Балканите е неразделна част от постигането на политическа и икономическа стабилност, подчерта Дончев.

Според Дончев и Симхон постигането на ефективно сътрудничество в областта на енергетиката в региона, включително и по линия на инициативата на ЕК за Евро-средиземноморска газова платформа, може да послужи като основа за цялостно активизиране на отношенията между страните от района на Близкия изток, Средиземноморието и Балканите.

По време на срещата двете страни обсъдиха мерки за стимулиране на високотехнологични производства и старт-ъп компании. България може да черпи от опита на Израел в изграждането на научна инфраструктура, основана на центрове по компетентност в ключови за икономиката сфери, категоричен е Томислав Дончев.

Вицепремиерът Дончев е част от българската делегация, която е на посещение в Израел. Като част от посещението той ще се срещне и с почетния консул на България в Израел Мони Бар и с народния представител в Кнесета Йоси Бейлин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови