Рашков: Вярно е, че са подслушвани политици. В момента в ДАНС се унищожават материали

Не отговаря на истината твърдението, че в прокуратурата има образувано досъдебно производство срещу вътрешния министър, заяви Сийка Милева

OFFNews 20 май 2021 в 23:15 16392 0

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков потвърди пред БТА информацията, че политици са били подслушвани от две служби - ДАТО и ДАНС.

Рашков каза още, че е получил информация, според която в момента в ДАНС се унищожават материали.

Същевременно пред bTV вътрешният министър уточни, че ДАНС и Държавна агенция "Технически операции" са подслушвали политици около изборите на 4 април, включително и служебния премиер Стефан Янев.

В четвъртък сутринта съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов призова Бойко Рашков „да извърши щателна проверка“ по отношение на кого са използвани специални разузнавателни средства в последните три месеца, както и по кои оперативни дела е извършено унищожаване на материалите, придобити чрез СРС, откакто е назначено служебното правителство.

Злоупотреба със СРС с политическа цел, за да бъдат контролирани и следени политически дейци, са извършвани в три звена на специалните служби, твърди Атанас Атанасов.

В ДАНС е разпоредена вътрешна проверка във връзка с твърдения в медиите за неправомерно използвани от агенцията СРС спрямо политици, обявиха в четвъртък вечерта от  контраразузнавателната служба.

Служебният министър на вътрешните работи заяви още пред БТА, че срещу него има образувано дело в прокуратурата след медийна публикация, в която се твърди, че Рашков и зам.-шеф на ДАТО готвят "Бръмбаргейт" 2, чиято мишена бил главният прокурор.

Не отговаря на истината твърдението, че в прокуратурата има образувано досъдебно производство срещу служебния вицепремиер и вътрешен министър, отговори тази нощ говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Вярвам, че е в интерес на правовия ред длъжностни лица да се въздържат от разпространението на неистини и "фалшиви новини", коментира Милева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!