ДАНС сама ще се проверява дали е подслушвала политици

Йорданка Веселинова 20 май 2021 в 19:16 2218 0

Снимка Pixabay

Държавната агенция "Национална сигурност" се самосезира и започва вътрешна проверка по твърденията за неправомерно използвани СРС-та спрямо политици.

В прессъобщението от ДАНС обявиха тази вечер, че "по повод изказани днес в медиите твърдения за неправомерно използвани от Държавна агенция "Национална сигурност" специални разузнавателни средства спрямо политици преди проведените на 4 април 2021 г. парламентарни избори в страната в ДАНС е разпоредена вътрешна проверка за изясняване на изнесената информация."

По-рано днес съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов каза, че три служби са подслушвали и следили политици през последните три месеца. В интервю за БНР той заяви още, че злоупотребата със СРС-та с политическа цел е целяла да бъдат контролирани и следени политически дейци. Той се обърна към вътрешния министър "да извърши щателна проверка" по отношение на кои лица са използвани СРС в последните три месеца от дирекция „Вътрешна сигурност“, както и по кои оперативни дела е извършено унищожаване на материалите, придобити чрез специални разузнавателни средства, откакто е назначено служебното правителство.

През деня и Бойко Рашков призова Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства "веднага да се задейства и да извърши необходимите проверки" и да "не очакват министърът на вътрешните работи да свърши тяхната работа".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови