Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Рашков срещу Гешев: България не е прокурорска република

Закриването на спецправосъдието пряко обслужва руското зловредно влияние, смята Гешев

Йорданка Веселинова 19 януари 2023 в 18:00 3335 4

Рашков

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Бойко Рашков

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков влезе в сблъсък с главния прокурор Иван Гешев по време на заседанието на парламентарната правна комисия.

По време на изслушването на Гешев депутатите от "Продължаваме промяната" отстъпиха реда си за въпрос на Рашков, който не е член на комисията. Преди въпроса той се обърна към главния прокурор и заяви, че "България е парламентарна, а не прокурорска република". С изказването си той направи забележка на Гешев, който, според него, се държи "нападателно" към народните представители.  

"Българският главен прокурор е заплаха за ЕС и за НАТО", добави Рашков, цитирайки американският конгресмен Уорън Дейвидсън. Дейвидсън е човекът, който призова финансовото министерство на САЩ да наложи санкции срещу Гешев.

"Вероятно съм заплаха и за ООН, и за Юнеско. Прокуратурата няма практика да коментира лични мнения на чужди политици", отговори Гешев. Той е на мнение, че Дейвидсън е заблуден с доноси.

След дълго предисловие Бойко Рашков зададе въпрос, свързан с изнесената от Христо Грозев информация за руските заплахи за националната сигурност. Бившият вътрешен министър попита и за разследването на отравянето на Емилиян Гебрев, с когото, по думите на Рашков, се е срещал.

Гешев отговори любопитно твърдение: "Закриването на спецправосъдието пряко обслужва руското зловредно влияние", каза той. Така за пореден път той реши да брани спецправосъдието, за което късаше ризи миналата година, когато коалицията между ПП, БСП, ДБ и ИТН закри органите.

Относно отравянето на Емилиян Гебрев Гешев заяви, че не се е срещал с обвиняеми лица, какъвто бил Гебрев по други досъдебни производства. Главният прокурор обясни, че има 9 обвиняеми руски граждани, обявени за издирване, които са свързани с ГРУ:

"Ако очаквате българската прокуратура да отиде в Русия и да доведе тези граждани, това няма как да бъде направено. Проведох разговор с чешкия главен прокурор и се разбрахме за взаимния интерес, който е интересът на ЕС."

Почти два часа по-късно, когато Рашков вече не беше в зала, Гешев реши да го нападне - този път за провеждането на изборите. В отговор на въпрос на ДПС за Изборния кодекс и машините за гласуване главният прокурор заговори, че по времето на Рашков МВР плашело хората с предупредителни протоколи, но нямало противодействие на купуването и продаването на гласове. Той е на мнение, че търговията с вот, независимо машинен или хартиен, се е увеличила. В заключение той повтори тезата на ДПС за "репресии", докато Бойко Рашков оглавяваше МВР.

Относно казуса с NEXO и в отговор на въпрос на ДПС Гешев посочи, че проблемът ще бъде решен с приемането на Закон за лобизма. Така индиректно и без да назовава политически формации, той нападна "Демократична България". Гешев обаче отрече обявяването на разследването да е умишлено съвпаднало с връчването на третия мандат. По-рано пред журналисти той заяви, че разследването е започнало през септември, а действия са планирани за декември. По думите му прокуратурата събира данни по казуса и ще ги изпрати в САЩ.

По повод предстоящото разглеждане на промените в НПК главният прокурор коментира, че Планът за възстановяване и устойчивост се използва за политически цели. Според него промените са противоконституционни. По думите му, за да се направят тези промени, то първо ще е нужна промяна на основния закон.

Иван Гешев не коментира по същество проверката за цената на газа по време на кабинета на Кирил Петков. Той каза само, че има досъдебно производство в Националната следствена служба.

Относно казуса "Барселонагейт" главният прокурор заяви, че се чака информация от Кипър. По думите му нямало какво друго да се направи, освен да се пращат писма.

Изслушването продължи почти три часа. Заседанието на комисията продължава с разглеждането на промените в НПК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1042

4

danvan

19.01 2023 в 21:54

толко си могат гербавите. Напоследък имат голяма симпатия и с рашистите, когато е да скимтят срещу ДБ и ПП.

Мафия + 5 колона срещу България ...

800

3

Batze

19.01 2023 в 21:25

Гледам, че две от герберастките кориФЕИ във форума - Красьо Умничкия и ДедоСашка, са дали компетентно мнение по изказването на Бойко Рашков. Уважаеми госпожици, моля, стегнете се малко. Вашият тартор с речников запас от 100 думи забавлява цял народ, а пък вие дори не можете да артикулирате това, което мислите (на ДедоСашка изобщо не му се разбира)...Или просто мислите така, както се изразявате. Впрочем втората хипотеза би обяснила доста неща.
 
X

Подкастът на OFFNews