Рашков: Казусът с клонираната кола на Горанов не е толкова елементарен

OFFNews 21 декември 2021 в 16:34 9520 1

Снимка БТА/Архив

В МВР тече проверка за поведението на граничните полицаи, които първо са отказали, а после са пуснали бившия финансов министър Владислав Горанов да напусне страната.

Това каза пред БТА вътрешният министър Бойко Рашков.

Той е категоричен, че казусът не е толкова елементарен и възниква въпрос ако има клонирана кола, коя е клонинг, коя е оригинал и коя къде се намира:

"Нещата не се толкова прости, колкото се опитаха да обяснят някои неща за случая с Владислав Горанов. Защо така бързо реагира онзи, който е продал автомобила и е използвал думата "клониране"? Откъде знаят – за тази кола ли става дума, или не?"

От НАП също започват проверка.

"НАП стартира кампания спрямо лица, лизингополучатели на леки автомобили. В хода на кампанията ще се извърши анализ на вида на леките автомобили, предоставени на лизинг, размера на заплатените лизингови вноски от страна на лизингополучателите и съпоставянето им с декларираните от тях доходи. Заедно с тези мерки НАП ще продължи наблюдението на лица, закупили автомобили от висок ценови клас", съобщи агенцията, без да посочват имена. Само се уточнява, че при установени несъответствия между декларираните доходи и направените разходи ще бъдат възложени проверки и ревизии.

Ако стойността на имуществото надвишава доходите, недекларираната разлика се облага с данъци и осигуровки за последните 5 г. заедно с лихвите, а когато има данни за данъчни или осигурителни престъпления, НАП сезира прокуратурата за започване на наказателно производство.

На 17 декември вечерта бившият финансов министър беше спрян на "Калотина" с BMW X7. При граничната проверка се оказа, че автомобилът, който Горанов управлява, е обявен за издирване.

След като получил нареждане от полицията да отбие и изчака, Горанов потеглил в обратната посока до Драгоман. Там сменил колата с друга и отново се върнал на границата, като заявил, че отива в Сърбия на рожден ден на приятел. 

Впоследствие беше съобщено, че автомобилът на Горанов е чисто нов, а издирваната кола е незаконен клонинг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови