Рашков: 65 хил. са били служители в МВР преди 10 години, сега са около 49 хил. и намаляват

Рени Петрова 03 май 2022 в 17:01 4493 1

Снимка БГНЕС/Зара Русева-Архив

Само преди 10 години Министерството на вътрешните работи е имало 65 000 служители, сега са около 49 000. Всеки ден има промени в броя - отива надолу.

Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков след среща със синдикалните организации на служителите във ведомството. 

Беше представен и математическият модел за анализ на ефективността при използването на служителите с полицейски правомощия в областните дирекции на МВР.

Срещата е продължение на позицията на ръководството на министерството за постоянен диалог при обсъждане на идеите за реформи, след като те са конкретизирани на ниво работни групи. 

По думите му синдикатите са поели ангажимент в едноседмичен срок да направят предложения във връзка със структурни промени.

Рашков каза още, че предложенията за промени в МВР са били изпратени до всички областни дирекции. "Смея да кажа, че ако е имало някои разминавания в становищата, те са изчистени във времето", допълни той. 

По думите му, ако се реализира идеята за извеждането на противопожарната служба от системата на МВР, служителите ще намалеят с около 8500 души.  

"Предвиждаме две основни промени – извеждане на службата за противопожарна охрана и усъвършенстване на структурата на МВР, оптимизацията на кадрите, ще има и промени в конкретни структури", каза още Рашков. 

Той отбеляза, че някои административни структури в МВР са доста обременени кадрово. "Най-важното е да се оптимизират така структурите, че те да станат по-гъвкави. В измененията, които предвиждаме няма да допуснем да отслабим МВР, така че да не може то да отговори на някои събития, като бежанската криза, например", допълни още министърът. 

Старши комисар от МВР Лъчезар Милушев допълни, че промените трябва да са адекватни на новите реалности, да има повече полицейски служители в близост до гражданите, а незаетите щатове да се разпределят между ОДМВР в зависимост от тяхното натоварване.

Предвидено е да се закрият 12 участъка от районните управление, като две ще бъдат преместени. 

136 служители ще бъдат изведени в близост до гражданите - 11 патрула. Трансформират се 34 ръководни изпълнителски длъжности и 27 длъжности по закона за държавния служител, за да имат полицейски правомощия. Това ще доведе до намаляване на разходите до заплати до минимум 400 000 лева на година. 

Не се предвижда закриване на ОДМВР категорично, допълни Рашков от своя страна. Има предложение за трансформиране на районни управления в участъци. 

Той даде пример в Районните управление в Несебър и Слънчев бряг, като обясни, че няма нужда да са две на 2 км разлика. Според него в Шабла също няма нужда от Районно управление. За летния сезон се командироват служители от други области. 

"Ще направим МВР адекватна структура, без да тежи на данъкоплатеца. Ще преструктурираме отделни звена, при които има необходимост от това", каза още Бойко Рашков. 

Министърът допълни, че ще се оправи "пирамидата и тук - в центъра": "Ще влезе в сила мое решение за преминаване на служители от централната към Столична дирекция на вътрешните работи. В този дух ще продължим и промени в други структури. Ще се стараем промените в мисления състав - да се увеличи броя на щатовете на терен".

По думите му една част от промените не са в компетенциите на парламента, но друга част не могат да минат без одобрение като това противопожарната служба да стане дирекция към Министерски съвет. 

"Не може в големите горещини, когато са пожарите, да казваме, че нямаме това и онова", заяви Рашков. 

Според Рашков МВР работи по 106 закона в страната. "Всички те трябва да бъдат изменени или допълнени, за да следват промените. Така че кога ще се изработи проекта - надявам се до 10 дни. След това трябва да бъде обявено, а накрая да се внесе в законодателния орган", обясни МВР министърът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови