Ракиджии блокираха Дунав мост, търговец на менте-убиец бе обран

OFFNews 19 април 2016 в 12:50 3120 2

Протестиращи собственици на казани за варене на ракия блокираха за час кръговото кръстовище в района на ГКПП-Дунав мост, съобщава БНР.

Мария Иванова от Русе обясни, че протестират против последните промени в закона, които са в сила от 1 януари тази година. Съгласно тях казанджиите нямат право да работят от 1 януари до 30 юни. Те не могат да работят и с пълния капацитет, който са имали досега – 1000 литра.

Иванова е категорична, че законът, внесен от Емил Димитров-Ревизоро е напълно лобистки.

Протестиращите казанджии искат да се върне старото положение и да работят целогодишно. Те настояват обемите на казаните да са с обща вместимост до 1000 литра.

Протестиращите се събрали спонтанно. Протестът им е предупредителен. Недоволните казанджии издигнаха транспаранти с надписи „Ракията стои над политиката", „Спрете нелегалните спиртоварни. Оставете регистрираните казани" и „Не убивайте българските традиции". Протестът премина под звуците на оркестър.

Атанас Рашев от Варна обяви, че не са престъпници. Казанджиите са регистрирани и работят по всички български закони. Плащат си данъците. Той призова да бъдат намерени тези, които са в сивия сектор. Рашев е категоричен, че законът защитава големите предприятия за производство на алкохол.

По информация на БНР в протеста са се включили повече от 100 казанджии от всички градове на Североизточна България.

Междувременно от МВР съобщиха, че крадци са влезли посред бял ден в дома на 45-годишния продавач на ракията-убиец от Якоруда Тайфи Мекльов и са откраднали сейф с пари и златни накити.

Обирът е станал вчера следобяд. По неофициална информация в сейфа е имало 28 000 лева и златни накити.

Съседи разказаха, че обирджиите отишли в гората, където отворили сейфа, а после го изгорили, за да прикрият следите си.

По време на обира жената и двете деца на Тайфи Мекльов са били на свиждане при него в ареста в Благоевград.

45-годишният собственик на дърводелски цех бе обвинен, че е продал общо 6 литра метилов алкохол, заради който около Коледа миналата година починаха петима души, а други 8 бяха настанени в благоевградската болница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!