Ракиджии плашат с протест на среща с Борисов

Венцислав Лаков 16 февруари 2016 в 11:38 2947 0

ракия протест
След протести Мая Манолова сезира КС за проблема с домашната ракия

Производителите на домашна ракия заплашиха с национален протест, ако Законът за данъчните акцизи и складове не бъде променен. Това обявиха от сдружение „Българска домашна ракия“, след среща с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. Производителите настояха да отпаднат изискванията, влезли в сила от 1 януари 2016 г., според които производителите на ракия трябва да работят в периода от 1 юли до 31 декември, а обемът на съдовете за дестилация се намалява от 1000 на 500 литра.

„Днес е проведена среща с премиера Бойко Борисов, на която присъствали финансовият министър Владислав Горанов и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. На срещата се е стигнало до някакъв консенсус. Въпросът ни не може да се реши. Дискусията с премиера и парламентарните групи ще продължи, когато искането на ПФ и РБ този закон да отпадне. Вярваме на депутатите, с които сме се срещнали. Обнадежден съм, че закона ще отпадне“, заяви пред медиите Андон Андонов от сдружение „Българска домашна ракия“.

Междувременно стана ясно, че омбудсманът  Мая Манолова ще посети село Тополи по инициатива на собственици на казани за варене на домашна ракия. Срещата с казанджиите е насрочена за 13.00 часа днес. 

Още на 21 декември Манолова сезира Конституционния съд, с аргумента, че е нарушен принципът на свободната стопанска инициатива: "Наистина е крайно несправедливо под благовидния предлог, че по този начин ще се бори със сивата икономика, правителството и парламентът да правят промени, които да ограничават селскостопанската дейност на българските граждани.

В случая се налагат ограничения върху малките субекти без по никакъв начин да се пипат по-големите – не е нормално правилата за една стопанска дейност да се променят в движение", категорична е в позицията си Мая Манолова.

Производителите подчертаха, че готвят протест, ако промените в закона не отпаднат до 3 месеца. Депутати от Патриотичния фронт и Реформаторския блок вече внесоха законови поправки по казуса.

В страната пък вече имаше и няколко протеста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!