Райчев: Хората тотално са отписали политиците, смятат ги за изроди

OFFNews 05 септември 2014 в 10:50 10662 19

Андрей Райчев

„Има безнадеждно откъсване на политиците от живота на хората. Хората тотално са ги отписали и ги смятат за изроди. Страната се нуждае от мобилизация. Трябва да започнем да правим повече за по-малко париари".

Това заяви социологът Андрей Райчев в сутрешния блок на БНТ, където бе гост заедно с политолога Даниел Смилов. Те коментираха очакванията си от стартиращата днес кампания за предсрочните парламентарни избори.

„Не мисля, че ще има специална демобилизация за тези избори. Избирателната активност ще бъде нормална, но ще чуем много клишета - един милион работни места, тунел под Шипка и т.н. В част от хората съществуват такива очаквания, че политиците трябва да кажат тези думи по някакъв начин, но това не определя настроенията в страната", коментира Смилов.

Райчев добави от своя страна, че едва ли кампанията ще бъде вяла, тъй като има партии, "които се борят да оцелеят, а ГЕРБ се бори за власт".

"Изглежда, че ще има вот за по-стабилно управление в по-дългосрочен хоризонт. Много хора биха гласували така в тази ситуация. Преди година малцина са си представяли, че ще сме на ръба на банкова криза и това ще бъде сериозен фактор при определяне на предпочитанията на хората на изборите", добави Смилов.

Според Райчев обаче в страната ни стабилността се получава заради "влюбването" на народа:

"Обществото е давало власт във влюбено състояние. България се е влюбвала в Жан Виденов, Костов, Царя, Борисов. Не си спомням по друг начин нацията да е уреждала стабилност", каза още той.

Райчев изрази и мнението си , че протестите по улиците ще са част от нашия живот и през следващите 5-6 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!