Радомир Чолаков: Щом имаше консенсус за Рашидов, може да има и за сформиране на правителство

OFFNews 22 октомври 2022 в 20:22 4125 6

Радомир Чолаков

Снимка БТА/Цветомир Петров

Радомир Чолаков

Ако президентът започне бързо да връчва първия мандат, ще означава, че побутва нещата към нови избори. Ако пък даде необходимото време, няма да се учудя, ако се постигне консенсус около правителство без математически мнозинства. Това каза по Нова нюз дешутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков. Той даде за пример за постигането на консенсус избирането на Вежди Рашидов за председател на парламента. За него гласувах ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход".

"Изборът на Вежди Рашидов показа, че можем да постигнем консенсус, което ме кара да мисля, че и за правителство може да се постигне такъв. Нинова постъпи лидерски. Тя махна злата магия върху БСП, която ги парализираше. Това, което се случи в последните дни е много красиво. За пръв път на един от трите най-важни държавни постове бива избиран мюсюлманин. Това беше демонстрация на етническа и верска толерантност. За 72 часа започнахме да преодоляваме изкопаните ровове", заяви Чолаков.

Според Чолаков било ясно, че омразата между партиите рано или късно ще разруши политическата система. "Не беше страшно, че не избрахме председател още в първия ден. Времето, което ни беше нужно, доведе до добри резултати. Следващото правителство ще бъде на консенсуса. Няма да има вариант, в който една група да надделее над друга и да се създадат безпринципни коалиции", смята той.

Според него ако първият мандат няма да бъде подкрепен и вторият ще последва съдбата му. "Решенията на ПП водят България до икономическа и финансова пропаст и енергиена колапс, няма как да са евроатлантическа партия. Техните интриги бяха провалени и те изпаднаха в изолация. Държавата е във фалит заради тях", каза Чолаков.

На фина на апокалиптичните изказвания за фалит на държавата бюджетният излишък към края на деветмесечието е 1.05 млрд. лв., показват предварителните данни на Министерството на финансите. В края на управлението на коалицията водена от ПП бюджетният дефицит беше 1,5 млрд. лв. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

6

ob1

23.10 2022 в 09:28

винкел, безнадежден си... Колкото по-скоро те евтаназират, толкова по-добре.

-5426

5

Бай Пешо от Перни 6

23.10 2022 в 01:20

Не знам, как от най- ужасния пример и прецеден можеш фа извличаш позитив. Отчаяние, майка. Първия успешен вот на недоверие и първия неуспешен избор на председател на НС са заслуга на ПП и кирчо и койорчо. Тия феномени измениха българската политика водейки я към нови "висоти".

4038

4

Moirae

22.10 2022 в 23:37

Oтвратителните пак надигат зурла.

-1655

3

ob1

22.10 2022 в 22:43

сашка лъжекрадова тръпне ли в очакване на депесарското гушкане? Щото за правителство това ще се наложи да направят ГРОБ.

9347

2

Анализи

22.10 2022 в 21:40

Гербаджиите вън, с корумпирана пасмина България ще продължи да пропада .

6386

1

Zlatko

22.10 2022 в 20:45

Поредната политическа ку_ва от бустана. Върли критикари и недоволстващи по адрес на Тиквата, сега са най-големите ястреби на фирмата. Чолаков, Митов, Биков, такива фльорци заслужават пълно неглижиране! Български кадировци.
 
X

Подкастът на OFFNews