Президентското вето на антикорупционния закон падна в правна комисия

OFFNews 10 януари 2018 в 17:05 4481 0

С 10 гласа „за”, 7 „против” и нито един „въздържал се” на извънредно заседание парламентарната правна комисия преодоля ветото на президента Румен Радев, което той наложи върху Законa за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ)

Освен народните представители от Комисията, в дискусията участваха представители на президентската институция и Министерство на правосъдието, пише "Фокус".

Становището на президентската институция бе представено от проф. Емилия Друмева - секретар по правни въпроси на Президента.

В изказването си тя подчерта, че мотивите на ветото са подготвени с внимание, отговорност и анализ на чужди практики.

„Всичко това е извършвано отговорно, професионално и преди всичко –добронамерено”, заяви тя и допълни, че аргументите в мотивите на ветото са единствено юридически.

„Тази оценка прави безспорен извода, че при подготовката на закона са обсъдени всички възникнали мнения, при условията на максимална публичност. Считаме, че са отчетени становищата както на професионалната общност, така и на гражданското общество”, коментира зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов.

Според него ветото на президента е било предопределено от неговите изказвания още преди гласуването на закона на второ четене в парламента.

В мотивите си за вето президентът посочва, че не е редно зам.-председателят и членовете на комисията да се избират по предложение на нейния председател, тъй като по този начин целият състав ще е доминиран от мнозинството в парламента.

Освен това, законът не преграждал възможността от политическо влияние върху дейността на комисията.

Според Румен Радев кое е конфликт на интереси ще установяват органи, формирани изцяло на политически принцип, каквито са общинските съвети и министрите, а това създава условия за политически натиск върху тях или за тяхното покровителстване.

Предстои темата да бъде разгледана и в пленарна зала в първите дни на работата на парламента за тази година. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови