Радев в Рим: България ще вложи още повече енергия в бъдещето на обeдинена Европа

OFFNews Последна промяна на 25 март 2017 в 14:39 4692 7

Като председател на Европейския съвет България ще продължи с още по-голяма енергия да бъде ангажирана с бъдещето на общия ни европейски проект. Ще работим в тясно сътрудничество с останалите държави членки и европейските институции и ще подкрепяме всяко усилие, което би ни позволило да подобрим нашия Съюз, запазвайки неговите достойни постижения.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Рим след тържественото отбелязване на 60-годишнината от подписването на Римските договори.

Държавният глава посочи, че приемането на Римската декларация е от ключово значение за развитието на започналите дискусии за бъдещето на ЕС през следващото десетилетие и отвъд този хоризонт.

„Декларацията потвърждава единството на Съюза и неговата неделимост. Тя отразява и общото ни разбиране, че ЕС се нуждае от по-голяма ефективност и заздравяване на връзката си с гражданите, особено в контекста на множеството безпрецедентно сложни вътрешни и външни предизвикателства през последните години”, подчерта Румен Радев.

Според президента Римската декларация затвърждава решимостта на ЕС да се изправи през предизвикателствата на днешния ден, без да отстъпва от своите ценности, ангажименти и исторически постижения и без да поставя под съмнение своите основополагащи принципи.

В рамките на заседанието на Европейския съвет в Брюксел на 9 и 10 март 2017 г. България издигна ясен глас в защита на единството на ЕС, на солидарността и кохезията като основни принципи на ЕС, каза още държавният глава.

„Позициите на страната ни срещнаха широко разбиране сред останалите държави членки и намериха отражение в текста на Римската декларация. Без тези принципи силна, просперираща и уважавана от целия свят Европа не е възможна. Без единството, солидарността и кохезията не можем да надградим историческите постижения на нашия Съюз. Римската декларация определя нов дневен ред на ЕС, който допълва и надгражда стратегическите ни приоритети и ще окаже влияние включително върху програмата и приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС”, подчерта Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

59994

7

Red or Dead

25.03 2017 в 18:16

европедероатлантическото 'Джоре' с натрапчив аромат на китайски 'чесън' се напъва да ни убеди, че..

““..истинските празници, които всеки българин европеец трябва да празнува.““..били 9 май...ти да видиш:)))))
Апропо(бай да го @бей)....а на 4 юли......что будем делать....:)))

Е, ние НОРМАЛНИТЕ дето сме САМО българи, ще си честваме....3 март......22 септември.........а някой ще честваме и 9 септември.......ми имам рожден ден тогава..хахахаааа....

ПОСЛЕДНО....9 май е ДЕН ПОБЕДИ......ако някои дебили имат съмнения, прилагам надлежно ДОКАЗАТЕЛСТВА и предупреждавам БУНАДЯЛИСАЛИТЕ мисирки с ускорен метаболизъм да си сложат.....памперси, ей го на 'Джорето' ги внася от Китай и собственоръчно ги....инсталира..:))))

https://goo.gl/Dvmp5Z

3469

4

Halo

25.03 2017 в 15:35

ГЕНЕРАЛ РАДЕВ....БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕЦЕДЕНТ...."навсякъде е като дялан камък" (лафът е от татово време)........за разлика от нищожеството което винаги изглеждаше като настъпен охлюв.....(агент Гоце).
Зомбииии, зомбиии..... :) :) :)

59994

3

Red or Dead

25.03 2017 в 15:23

ГЕНЕРАЛ РАДЕВ....БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ....навсякъде е като дялан камък........за разлика от нищожеството което винаги изглеждаше като настъпен охлюв.....

59994

2

Red or Dead

25.03 2017 в 15:19

@кицке.....а сто коло су.......