Радев: Управляващите уж искат диалог, а бягат от него. Аз не се състезавам с никого

OFFNews 17 януари 2020 в 11:53 1900 1

Срещата при президента Румен Радев за изборното законодателство се провежда без представители на правителството и управляващото мнозинство. 

На Дондуков 2 са представители на БСП, ДПС, ГРАО и ДА "Електронно управление". 

Управляващите претендират за диалог между институциите, но на практика избягаха от него, и то по един жизненоважен за обществото въпрос - усъвършенстване на изборното законодателство и на условията, които водят до честни, прозрачни и справедливи избори, коментира Радев, цитиран от БТА. Той добави, че се надява вчерашното "пожарно" заседание в Народното събрание да не е стимулирано единствено от мотива да се изпревари срещата при държавния глава, а да доведе до реален резултат.

Не се състезавам с никого, заяви Румен Радев и добави, че има една единствена амбиция - да имаме прозрачен, честен и отговорен изборен процес. Той каза, че тази среща е анонсирал още по време на последните избори, а поканите е изпратил към всички още на 8 януари.

Държавният глава постави отново въпроса за машинното гласуване. Знам, че има и други идеи, но така е по закон към момента. Ако наистина ще вървим, и трябва да вървим според закона, към машинно гласуване, процедурата трябва да започне сега, заяви Радев, като напомни, че в държавния бюджет за 2020 г. не са предвидени средства за това. Тук беше мястото на Министерския съвет да каже ясно своя ангажимент - какво смятат да правят, ще наемаме ли, ще купуваме ли. Винаги е по-рационално да се купят машини, защото излиза по-евтино, коментира президентът. Ако ще минаваме към други технически устройства, също е необходимо време, добави Радев, който напомни и темата за дистанционно електронно гласуване, електронна идентификация на българските граждани, за която ще продължава да настоява най-сетне да бъде реализирана.

Радев открои също темата за актуализацията на избирателните списъци. Ако решим да тръгваме на такава стъпка, която според мен е необходима, това е огромна по обем дейност, посочи президентът. 

Продължавам да настоявам за този диалог, знам, че на управляващите не им се иска, неудобен е за тях, но е от полза за българските граждани и демокрация, и трябва да се случи, коментира президентът Румен Радев на срещата, на която присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова. 

През декември президентът обсъди с представители на Централната избирателна комисия и с анализатори проблемите при последния местен вот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

1

Amor

17.01 2020 в 12:15

Мисля, че и двете страни проявяват много инат и не търсят диалог, а разправия. Все нещо се хранят едни други. То верно, че са управляващи и опозиция донякъде е нормално, ама прекаляват малко. Никога за нищо не са на едно мнение.