Радев: Убийството в Русе разкри двойния аршин, с който се измерва стойността на човешкия живот

OFFNews 14 октомври 2018 в 14:51 6862 1

Снимка president.bg

„Позволете ми преди всичко да изкажа своите най-искрени съболезнования на семейството и близките на Виктория Маринова. От всяка несправедливост боли и тя е повод за възмущение. Този случай разкри огромния дефицит на доверие в нашите институции както вътре в страната, така и навън. Разкри и двойния аршин, с който се измерва стойността на човешкия живот. Очаквам органите на реда и съда да покажат не само на българските граждани, но и на партньорите ни по света, че такива престъпления в България се разкриват ефективно и се наказват с най-голямата строгост на закона.“

Това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти в Троян, където бе гост по повод празника на града.

Държавният глава подчерта, че очаква ефективни действия и за разкриването на убийствата на бизнесмена Петър Христов и на данъчния служител Иво Стаменов, както и за десетките други посегателства срещу личността, защото техният живот е не по-малко значим.

Помолен да коментира необходимостта от обединение на нацията и дали това не означава „изчерпване на възможностите за еднопартийно управление“ президентът посочи, че общество, което не осъзнава смисъла на единението, е обречено.

„В днешно време от разделението на хората се хранят малцина, но бедата е обща“, заяви Румен Радев и допълни, че помирението ни с историята е важно, за да може политическият дебат днес да е фокусиран върху актуалните проблеми и бъдещето, а да не бъде подменян с изкуствено създадени проблеми и теми от миналото.

„Това не означава в никакъв случай индулгенция за извършени престъпления, но ние трябва да се обединим около това да се спазват законите днес, това е най-важното“, категоричен е държавният глава.

Радев подчерта също така, че обща трябва да бъде и борбата с бедността, с растящите неравенства и неграмотността, тъй като те продължават да раждат разединение, престъпност и корупция, а всичко това ни отдалечава от общо бъдеще.

Помолен да коментира здравната реформа, президентът заяви, че българското здравеопазване е с тежка диагноза:

„Най-важното за мен е фокусът на тази реформа, а той трябва да бъде върху пациента, защото в момента недоволни са и пациентите, и лекарското съсловие“, каза Румен Радев.

Президентът посочи, че се стига до ситуация, в която българските медици търсят своята реализация в чужбина, а пациентите също се стремят да осигурят своето лечение извън страната. „Така трябва да е организиран моделът, че крайната му цел да бъде лечението на пациента, а не запълването и калкулацията на всякакви клинични пътеки“, каза държавният глава.

В отговор на въпрос дали има необходимост от вот на недоверие по въпросите на здравеопазването Радев заяви, че това е решение на политическите партии. „Внасянето на вот на недоверие в парламента невинаги означава и има за основна цел сваляне на правителството“, добави държавният глава, според когото важно е да има дебат по обществено значими теми.

Помолен да коментира ситуацията с изваждането на „Джи Пи Груп“ от проектите, свързани с европейски средства, президентът Радев отбеляза, че очевидно това е показателно за наличието на сериозен проблем:

„От една страна са високите цени, от друга – безобразното качество по пътищата, а и в центъра на София“

Радев беше категоричен, че за решаването на този проблем е необходима политическа воля, но не само за изваждането на една фирма или недопускането ѝ до обществени поръчки при вече сключени договори.

„Такъв тип подход поражда и много други въпроси – къде са държавните и обществени институции, къде е съдебната система? Политическата воля трябва да показва прозрачност, отговорност и отчетност, които до бъдат в ежедневието на всяко едно управление, а не единствено накрая, когато се появи проблем“, заяви още президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

14.10 2018 в 18:02

Аршинът, драги ми президенте, е съвсем верен.

Безнаказаното насилие над журналисти е това, което дава път на насилието над всички други.