Радев твърди, че сигурността в Европа не може да бъде постигната без диалог с Русия

OFFNews 04 октомври 2019 в 21:25 1943 1

Снимка president.bg

Сътрудничеството в сферата на сигурността, охраната на външните европейски граници, борбата с нелегалния трафик и миграцията бяха сред акцентите на срещата на президентите на Австрия и на България Александър Ван дер Белен и Румен Радев.

Българският държавен глава е на официално посещение в Австрия по покана на Александър Ван дер Белен.

В отговор на въпрос на съвместната пресконференция дали ЕС следва да работи за отпадането на икономическите санкции, наложени на Руската федерация, президентът Радев посочи, че темата не е била обсъждана по време на срещата.

Радев акцентира, че ЕС има ясна позиция по въпроса и предпоставка за такава стъпка е пълното изпълнение на Минските споразумения:

"Този въпрос трябва да бъде разглеждан и през призмата на стратегията на ЕС за водеща роля на световната сцена, а това означава стабилна архитектура на сигурност в Европа, която не може да бъде постигната без диалог с Русия. Европа изгражда и силна икономика, която предполага използването на всички ресурси и интензивна работа със своите съседи в икономически план", каза българският президент.

Александър Ван дер Белен потвърди от своя страна подкрепата на Австрия за присъединяването на България към Шенгенското пространство и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Отбелязано беше и че България е изпълнила още през 2011 г. всички технически критерии за членство в Шенген, съобщават от пресцентъра на българския президент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови