Радев си измисли нов формат на КСНС - без партиите

OFFNews 10 октомври 2023 в 18:08 3596 5

Румен Радев

Снимка Архив

Румен Радев

Президентът Румен Радев си измисли нов вид на Консултативния съвет за национална сигурност - без участие на представители на парламентарно представените партии. 

Според Закона за КСНС в него участват председателят на Народното събрание; министър-председателят; министърът на отбраната; министърът на вътрешните работи; министърът на външните работи; министърът на финансите; председателят на Държавна агенция "Национална сигурност"; началникът на отбраната; председателят на Държавна агенция "Разузнаване"; секретарят на Съвета по сигурността и по един представител от всяка парламентарна група.

В зависимост от обсъжданите въпроси по решение на Консултативния съвет за национална сигурност за участие в заседанията му могат да бъдат привличани и други държавни и политически лица.

Сега обаче в насрочената за утре в 18 ч. "консултативна среща" ще участват председателят на Народното събрание, министър-председателят, заместник министър-председателят, министърът на отбраната, началникът на отбраната, министърът на вътрешните работи, главният секретар на Министерство на вътрешните работи, председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“, председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ и директорът на Служба „Военно разузнаване“.

Поводът за свикването на квази КСНС ще бъдат обсъдени рисковете и заплахите пред националната сигурност в резултат на актуалните конфликти и мерки за тяхното минимизиране. Тема на срещата ще бъде и необходимостта от технологично обновяване на структурите от системата за защита на националната сигурност.

В съобщението от Дондуков 2 не се споменава започналата от Хамас в събота война в Израел, нито конкретните "конфликти", които ще бъдат "нищени" в президентството. 

В неделя лидерът на БСП Корнелия Нинова призова държавният глава да свика Консултативен съвет по националната сигурност именно заради войната в Израел, за да "не проспи и нея". 

Червената лидерка нападна Радев и заяви, че той е "проспал войната в Украйна". Тя заяви, че и сега държавният глава не е предиплел никакви мерки.

Последният съвет по национална сигурност бе свикан на 15 февруари 2022 г., 9 дни, преди Русия да нахлуе в Украйна и да започне пълномащабна война. 

През лятото на 2023 г. Радев отказа да свика КСНС с аргумента, че няма доверие на партиите, визирайки лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев, защото не било ясно чии интереси защитават и намекна, че "безпрекословно позициите на големите държави", защото нямали свое мнение и позиция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

788

6

jorj

10.10 2023 в 19:53

КСНН - Консултативен съвет са национална НЕСИГУРНОСТ!!! Властта да бие шута на националния Предател и да върви смело напред в правилната посока, която тръгна и с бързите и правилни решения, които взе в критичните ситуации! Този цървул се сети пак да си прави много, много закъснял пиар в критично време за България и света, и пак в разрез с Конституцията! БИЙТЕ МУ ШУТА, КОЕТО ЩЕ Е РАВНО НА ИМПИЙЧМЪНТ И НА ТОВА, ЧЕ ДЕСТАБИЛИЗИРА БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2073

5

Johnny B Goode

10.10 2023 в 19:22

Време е и парламентът да измисли и той един нов формат на управление - без резидента.

1005

4

ПР

10.10 2023 в 19:20

За този,едва ли война в Близкият Изток,има.Сигурно,по неговата,военна линия по субординацията,вече тайничко се е консултирал с Митрофанова-Лавров.Чак по-нагоре,няма кой да го допусне."Че чий е Израел-палестински!",репликата след чий е Крим.

345

3

Джендо Джедев

10.10 2023 в 18:58

Пак ли ще какниже, че сме за мир и за неутралност? :D

1855

2

Чосър

10.10 2023 в 18:38

Резидентски зор, зор -- та позор..
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика