Радев: Шизофренно е да плачеш за Шенген и да тръбиш, че службите са пробити

OFFNews 26 септември 2023 в 18:12 1931 9

Снимка БГНЕС

"Шизофренно и политически нелепо е всеки ден да плачеш за Шенген и в същото време да тръбиш, че службите са пробити и навсякъде има само шпиони", каза президентът Румен Радев пред журналисти в Карнобат, предава БНТ.

Президентът коментира и казуса около експулсираните руски свещеници. Той заяви, че не е чел доклада на ДАНС, но заяви, че изгонването на свещениците компроментирало разследването. 

Според Радев има дълбоко непознаване на същността на работата на ДАНС. Президентът посочи, че когато се осветли някой, че е агент, това не трябва да означава, че той моментално трябва да бъде изгонен от страната.

"Напротив, тогава започва същинската оперативна работа - да се установи кои са обектите на неговото въздействие вътре в България, кои хора е вербувал, ако го е направил, на кои хора въздейства, от кои хора в България получава информация, да се установи тази мрежа - тя е интересна. Когато се експулсира, всички усилия пропадат за разкриване на истинската, ако има такава, агентурна мрежа и дейност. България с тези действия се лишава от една такава възможност и хората, които настояват за такива действия явно не познават службите."

Радев коментира и поисканата в неделя оставка на шефа на ДАНС. Той заяви, че ДАНС и важен елемент от националната сигурност и не е боксова круша, върху която да се упражняват "невежи и с болни амбиции политици".

"Искам да ви споделя, че лиспата на адекватна обществена реакция за признатите закононарушения и користни кроежи на политически лидери от злополучния запис за отдаване на нашата национална сигурност и суверинитет под концесия, за опорочаване на изборите, за приватизиране на държавността, ги окуражава тези полтиически лидери днес да атакуват безогледно ключови институции, да раздават оценка за службите от нивото на тяхната вопиюща некомпетентност и невежество, да настояват за тяхната подмяна на т. нар. реформа на службите. Това е тяхното подчиняване, за да не може никой да научава за безчинствата на управляващите и да не може никой ефективно да противостои. Ето именно такива действия, които се прикриват зад шумни ежедневни декларации и клетви в евроатлантическа преданост реално ни отдалечават от ЕС и НАТО и системно рушат държавността."

По отношение на решението на Комисията по отбрана за предоставяне на ракети С 300 на Украйна, Радев коментира, че следва правителството и НС да съхраняват и развиват отбранителните способности на армията, "а не да я ползват за донор на чужди армии".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

440

9

Джендо Джедев

27.09 2023 в 09:22

Той не чел доклада на ДАНС, ама знае какво не било направено, а трябвало... Душичка мамина златна шизофренна! :D

3714

8

GB

26.09 2023 в 23:02

И изобщо не е шизофренно дтой само да има възможност, чрез служебните си кабинети, да "атакува безогледно ключови институции..., да подчинява службите" и всякакви други агенции (към 200 подменени от него шефове, които сега брани с нокти и зъби!), да отдава "нашата национална сигурност и суверинитет под концесия, да опорочава изборите, да приватизира държавността, да окуражава политически лидери днес да атакуват безогледно ключови институции" чрез плюене и критикуване нонстоп...

1236

7

БотоксПутю

26.09 2023 в 20:58

Шизофринично е да се пъчи като натвски генерал, а да си в душата красноармеец.
Шизофренизно е да мечтаеш Украйна да загуби и следващите да сме ние, а ти да си генерсл губернатор на Задунайская Республика Болгария.
Шизофренично е да се шляеш из страната ( като Боко с джипката) и да блещиш наизустени простотии, написани ти от Деса и менторите ти в Президенството.

723

6

user4eto

26.09 2023 в 19:20

Шизофренно е да се наричаш българин а да си пробит рашист.
Шизофренно е да се наричаш президент а да си резидент.
Шизофреник!

1220

5

хr4

26.09 2023 в 19:09

На Мунчо някой да Му обясни, че плачем за Шенген ЗАЩОТО службите са пробити. Иначе отдавна да сме вътре.

-1455

4

ob1

26.09 2023 в 18:44

Натовски генерал, налапал руZки шнур изобщо не е шизофрения, налЕ?

1000

3

PaulPierce

26.09 2023 в 18:42

Те понеже чуждите служби не знаят какво представляват службите ни :) Именно реформи може да променят мнението им, но руският наместник Радев явно не може да го осмисли.

2172

2

Johnny B Goode

26.09 2023 в 18:30

Още по шизофренно е да си президент на натовска държава и да си руски агент

2750

1

alfakentavur

26.09 2023 в 18:27

Резидентът Радев е най-големият национален предател в българската история.