Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Радев се надява, че БСП ще състави кабинет на демократичната алтернатива

OFFNews 01 май 2021 в 12:05 4203 3

Снимка БТА

“Днес е важен ден за Българската социалистическа партия, която съвсем заслужено получи третия мандат предвид своето трето място в изборите и днес те трябва да решат как ще процедират. Надявам се, че българските социалисти ще оползотворят тази възможност в опит да съставят кабинет на демократичната алтернатива заедно с другите партии, които изразяват очакванията на хората за промяна. Това го очакват избирателите в ляво и всички демократи. Доколкото знаем, това е партия, която взема колективни решения. Не можем да кажем нищо преди да минат решенията."

Това коментира президентът Румен Радев в Първомай по повод третия мандат за съставяне на правителство, който БСП ще получи на 5 май. Днес партията се събира, за да реши какво ще прави с мандата.

Държавният глава отново заяви, че не бърза с предложение за служебен кабинет:

Конституционната отговорност на президента е да назначи служебно правителство едва ако партиите в парламента не успеят да съставят редовно правителство. От началото на своя мандат аз изпълнявам своите конституционни задължения, ще го направя и този път, само и единствено ако стигнем до такава ситуация.

Радев коментира обнародваните скоростно днес в извънреден брой на Държавен вестник промени в Изборния кодекс така:

Взех това решение, защото честните избори са приоритет, защото правителството на Борисов твърде дълго бавеше машинното гласуване, твърде дълго пречеше на българите в чужбина да гласуват, твърде дълго бяхме европейски рекордьор по недействителни бюлетини, няма основание да се бавят промените.

Според него, ако има предсрочен вот, новата ЦИК трябва да започне работа веднага след разпускането на парламента.

Той определи като евтина пропаганда коментарите, че вече президентът ще избира ЦИК, като посочи, че той не подбира, а назначава с указ предложените от Народното събрание членове на комисията.

"Доживяхме ГЕРБ да призовава президента Радев да наложи вето - нечувано, невиждано", коментира още държавният глава по повод призивите за вето над поправките в Изборния кодекс.

Днес Румен Радев е в Първомай по повод празника на града и 48-те майски културни празници "Първомай 2021".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

3

kokoten

01.05 2021 в 15:15

Кокошкарят сънува разпадане на БСП....това не може да стане никога....бита,стреляна,затваряна,забранявана и какво ли още не ѝ се е случвало на БСП и пак я има, и пак до нея опря....какво да се прави.....освен мутризация на политическия живот,вече имаме и чалгаризация....абсолютни новатори с принос към световната политика.....как става така,че ги избираме все по-тъпи и тъпи....Жулещия-мислех те за по-умен,уви...

3005

2

Борис Борисов

01.05 2021 в 13:15

Освен да направи тройна коалиция с ДПС и герб Нинова няма как да състави правителство. Новото мюре на мафията Слави Трифонов няма да подкрепи такова правителство. Целта на играта е да се замести ГЕРБ. Волгин говори че всички останали освен Слави Трифонов били замесени в статуквото и това ще бъде оттук нататък пропагандата. Целта е мажоритарни избори два тура които устройват мафията плюс президентска република
 
X

Да помогнем на украинските деца!