Радев разкритикува липсата на надзор: Как да очакваме доверие отвътре и отвън?

OFFNews 23 август 2018 в 14:40 2054 0

Снимка Прессекретариат на президента

Президентът Румен Радев заяви, че сривът на Търговския регистър и фалитът на застрахователната компания "Олимпик“ имат много по-дълбоки измерения, отколкото ни се представя, и показват липса на прозрачност и отчетност и абдикация от отговорност, водещи до криза в доверието и държавата.

Тези събития се случват в момент, в който правителството поема писмени ангажименти за валутния механизъм (чакалнята за еврозоната), а в същото време гърми Търговският регистър и фалира "Олимпик", припомни държавният глава. Според него това означава, че на практика нямаме надзор.

"Как да искаме доверие отвътре и отвън. Неслучайно се измислят нови критерии механизми за контрол на страната ни и за Шенген, и за еврозоната", смята Радев.

Днес държавният глава присъства на честването на 70-годишнината от създаването на Българската военнотранспортна авиация край авиобаза "Враждебна". Той благодари на военнослужещите от авиационното формирование за тяхната всеотдайност, дръзновение и смелост и отбеляза, че през годините непроменени са останали устремът и високата отговорност, с която личният състав на групата винаги е решавал стоящите пред него задачи. Румен Радев припомни, че се поддържа постоянна готовност за военномедицинска евакуация, за превоз на хора в случай на криза, за превоз на екипи за трансплантация.

По време на церемонията бяха наградени военнослужещи за проявено високо чувство на отговорност при изпълнение на служебните задължения.

„Рисковите фактори продължават да стоят пред българските Военновъздушни сили. Знаем ги всички - недостатъчно изправна техника, недостатъчно ресурси за подготовка, оттам и изключително ниско количество летателни часове, което повишава риска от потенциални авиационни произшествия до неприемливо високи нива“, коментира още президентът.

По думите на държавния глава, „не е въпросът просто да се лети, а да разполагаме с такива технологии, които позволяват съвместимост и безопасно и ефективно изпълнение на задачите заедно с нашите съюзници“.

В отговор на въпрос за предстоящото посещение на делегация на Министерство на отбраната в САЩ и за коментарите дали по този начин може да се повлияе на конкурса за избор на бойни самолети, президентът Радев посочи, че трябва да се правят всякакви срещи и посещения и това е добре, за да има повече информация в съответните държави, но допълни, че в момента, в който се изпрати искане за предоставяне на оферти до неговото получаване, се спират всякакви срещи, посещения и договорки. По думите на Румен Радев, единствената възможност за среща е тази, на която всички участници заедно получават разяснения и получават еднакъв по обем и съдържание отговор.

„Ако искаме да бъдем такава държава, в която да има равнопоставеност, конкурентност, обективност, трябва да се придържаме към тези наложени световни практики“, категоричен бе президентът и допълни, че предстоящото пътуване на представители на военното министерство в САЩ не е било съгласувано с него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови