Радев призова ИТН за диалог и консенсус. Тошко Йорданов: Опитахме, предадоха ни

OFFNews 17 август 2021 в 09:37 7854 0

Изключително е важно да се отнасяме всички още по-отговорно към възможностите за диалог, компромиси и консенсус, така че да успеем да съставим редовно правителство в рамките на този парламент. Това заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите с "Има такъв народ".

Трябва да изчерпим всички възможности, затова е важно да чуем и вашата формула за взаимодействие с другите парламентарно представени политически сили и да имаме успех в съставяне на редовен кабинет в рамките на това Народно събрание, защото това е, което очакват българите на фона на кризите, пред които сме изправени, подчерта държавният глава.

Тошко Йорданов от ИТН отбеляза, че е факт, че страната е изправена пред поредица от кризи, но вчера на КСНС е станало ясно, че една голяма част от нещата могат да се решат в парламента, независимо дали има правителство бързо или не.

Що се отнася до съставяне на правителство, ние опитахме, истината е, че бяхме предадени в средата на разговорите и в крайна сметка парламентът има още пет партии, има огромно мнозинство което може да състави кабинет, така че отговорността в случая е при тях, каза заместникът на Слави Трифонов.

Държавният глава провежда допълнителни консултации с парламентарните групи в рамките на конституционната процедура за връчване на мандат за съставяне на правителство.

Днес той ще приеме в президентската институция, освен представителите на парламентарната група на ИТН, и политици от ПГ на ГЕРБ-СДС и "БСП за България". Утре консултациите ще продължат с представителите на парламентарните групи на "Демократична България", ДПС и "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews