Радев: ПП-ДБ изнасилиха Конституцията с Пеевски и Борисов, ще сезирам КС

Президентът няма да налага вето на Закона за държавния бюджет

Ружа Райчева 22 декември 2023 в 08:15 4213 7

Румен Радев

Снимка БГНЕС/Архив

Румен Радев

Президентът Румен Радев ще сезира Конституционния съд по повод шестата поправка в Конституцията, гласувана тази седмица, съобщи той тази сутрин пред журналисти преди да замине на посещение в Косово по покана на президента Вьоса Османи-Садриу. 

"Съвсем доскоро "Продължаваме промяната - Демократична България" се надпреварваха да тръбят, че Пеевски и Борисов са мафия. Днес те управляват заедно и изнасилват конституцията заедно, и така щели да ни спасяват от корупцията. Това е толкова зловонно, че ще достигне до всеки, който се опитва да ни спъне за Шенген", каза Радев. 

Той остро критикува приетите от парламента окончателно конституционни промени. По думите му управляващото мнозинство или не осъзнава какво прави, или промените се правят в името на конкретни хора - например за индулгенция на министри, които са имали двойно гражданство. 

"С промените в Конституцията мнозинството очевидно изпълнява поредния етап в онзи злополучен запис на ПП, който всички бързо забравиха. Явно апетитът им за власт не се побира в Конституцията и тя трябваше да бъде пренаписана", заяви Радев. 

Президентът подчерта, че ще сезира Конституционния съд по тези въпроси и че президентството се работи сериозно по въпроса. 

Румен Радев каза още, че няма намерение да налага вето на Закона за държавния бюджет, който бе приет от Народното събрание вчера. 

Днес българският президент ще бъде посрещнат с официална церемония от президента на Косово. Румен Радев и Вьоса Османи-Садриу ще проведат среща „на четири очи“ и ще ръководят пленарните разговори между делегациите на двете държави.

Във фокуса на визитата му в Косово са развитието и задълбочаването на двустранните отношения, сътрудничеството в сфери от взаимен интерес, европейската перспектива на Косово и развитието на българската общност в страната. Акцент ще бъде поставен още върху регионалната стабилност и сътрудничеството в Югоизточна Европа, съобщиха от прессекретариата на президента.

В рамките на първия ден от посещението си президентът Радев ще се срещне с министър-председателя на Република Косово Албин Курти и ще разговаря с кмета на община Прищина Препарим Рама.

Утре дъжавният глава ще се срещне в Призрен с представители на българската общност и ръководствата на техни сдружения в страната. По-рано през деня държавният глава ще проведе среща с командира на мисията на Международните сили за сигурност в Косово генерал-майор Йозкан Улуташ, както и с българския контингент, участващ в мисията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1935

8

Муню

22.12 2023 в 10:39

Интересно е сега, дали ще подпише спирането на таксата за газ или ще се ослушва?
От една страна, квича сумайти време за тази такса.
От друга страна, като отпада, Унгария вдига ветото за шенген.
Евала на правителството. С таза такса, надиграха и Орбан и Радев!!!

14048

7

voododoll

22.12 2023 в 09:29

Боли го че му орязаха възможностите за тоталитарна власт! Мъка!

1973

6

autogentile

22.12 2023 в 09:28

Щом съветската подлога реагира като оноден кълвач- значи сме на прав път!

705

5

Kalki

22.12 2023 в 09:09

Много изнасилено изказване, Радев.

723

3

user4eto

22.12 2023 в 08:38

"Явно апетитът им за власт не се побира в Конституцията и тя трябваше да бъде променена", заяви Радев.

Каза резидента лицемер, който се ояде със служебна власт и имаше амбиции да превърне България е президентска тоталитарна държава.

Чумата да те тръшне дано!

925

2

ешо

22.12 2023 в 08:28

тоя руски агент трябва да бъде отстранен от държавното управление

2550

1

alfakentavur

22.12 2023 в 08:19

Ходи се скрий, национален предател и рашистки агент!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика