Радев повтори позицията си за Украйна - пращаме само каски и бронежилетки

OFFNews 21 април 2022 в 11:36 2347 2

Румен Радев

Опитът на политиците в Република Северна Македония (РСМ) да градят идентичност на базата на фалшификациите на Комунистическия интернационал, а не на историческата истина, са срещу интересите на гражданите на РСМ, които наистина желаят членство в Европейския съюз. Когато говорим за фашизъм - трябва да е ясно, че Иван Михайлов е човекът, който отказа на Хитлер да въвлече Македония в братоубийствена война с България. Не Иван Михайлов, а други хора след установяване на югославската диктатура в Македония, избиваха, инквизираха десетки хиляди в концлагери само заради това, че решиха да продължат да се наричат българи, а не македонци.

Това коментира днес пред журналисти президентът Румен Радев, отговаряйки на въпроси по актуални теми.

Попитан дали България трябва да окаже военна помощ на Украйна, Радев каза, че е изразил позицията си отдавна - "страната ни трябва да помага на всички хора, които търсят спасение от войната, и ще продължим да помагаме на Украйна в рамките на своите възможности. Но нека да е пределно ясно, че за разлика от други държави, които са далече от конфликта, България има огромна историческа диаспора в Украйна, които в момента са в зоните на военни операции. Трябва много внимателно и отговорно отношение."

Затова позицията му е, че България трябва да предостави не оръжие, а средства за индивидуална защита - каски и бронежилетки, стана ясно от думите му.

За спасяването на българските моряци сме признателни на всички - както на българските институции, които работеха за това, така и на украинската, и на руската страна, каза Радев.

Попитан за коментар дали украинският външен министър Дмитро Кулеба е разочарован от посещението си в България, президентът отговори: "Г-н Кулеба многократно изрази своята признателност на България за нашата помощ, изрази го и пред мен."

Президентът добави, че е имал е разговор с американския президент Джо Байдън, с държавния секретар Антъни Блинкън и със секретаря по отбраната Лойд Остин по време на срещата на върха на НАТО в Брюксел. "Поставих ясно нашите очаквания за възможно най-бърза доставка на нашите самолети F-16, както и за това, че се надяваме на помощ от страна на САЩ за гарантиране на боеспособността на нашите изтребители", заяви Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

4

AntiZ

21.04 2022 в 22:28

В Offnews установявам 10 (десет) броя трол от квотата на президента Радев. Хахаха

10298

2

AntiZ

21.04 2022 в 14:52

Този си мисли, че правенето на политика е като правенето на лицеви опори! Едното се прави с акъл, драги! Другото го умеят всички хашлаци във фитнес залата.
 
X

Да помогнем на украинските деца!