Радев: Политическата криза продължава, трябва адекватност

Рени Петрова 03 юли 2024 в 16:48 1145 0

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова преди гласуването на проектокабинета на ГЕРБ

Очевидно е, че политическата криза продължава и нейното решаване изисква не само загърбване на личните и партийните интереси, но изисква и адекватност.

Това заяви президентът Румен Радев в Народното събрание, след като проектокабинетът, предложен от ГЕРБ-СДС, не събра нужната подкрепа. "За" правителство, начело с Росен Желязков, гласуваха едва 98 народни представители - 68 депутати от ГЕРБ и 30 - от ДПС. Политическата група на Движението за права и свободи се разцепи при избора - 14 бяха "против", а един се въздържа. 

Очаквано, "против" гласуваха всички останали парламентарни групи, както и двама независими народни представители. Един депутат от ПП-ДБ се въздържа. 

След провала на гласуването и продължилите близо 4 часа дебати държавният глава коментира още: "Това, което видяхме днес в парламентарния дебат е, че някак си личните нападки доминираха над политическите тези. Фокусът беше насочен повече върху миналото, отколкото върху настоящето и бъдещето".

По думите му всички ние, особено във време на криза, трябва да се водим стриктно от закона. Той е категоричен, че "оттук-нататък стриктно" ще следва конституционната процедура.

Попитан кога ще връчи втория мандат, той отговори, че ще уведоми медиите.

  Рени Петрова

  Рени Петрова завършва специалност "Социална педагогика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Присъединява се към екипа на OFFNews.bg през 2019 г.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  X

  Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)