Радев покани Тръмп в България

OFFNews Последна промяна на 21 септември 2017 в 09:49 8696 2

Радев покани Тръмп в България

Снимка Прессекретариат на държавния глава

Президентът Румен Радев е отправил покана към американския президент Доналд Тръмп и към вицепрезидента на САЩ Майк Пенс да посетят България. 

„Очаквам в техния натоварен график да се намери време за такова посещение“, посочи президентът, цитиран от прессекретариата на президентството. Радев добави, че стратегическото партньорство на страната ни със САЩ е било потвърдено по време на приема, даван от президента Доналд Тръмп за ръководителите на делегации на 72-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Радев се е срещнал с председателя на Общото събрание на ООН Мирослав Лайчак, с когото са обсъдили въпроса с миграцията. Държавният глава подчерта пред български журналисти след края на разговора, че продължаването на политиката на отворени врати ще увеличава разходите на държавите членки за програми за интеграция и гарантиране на собствената им сигурност и проблемът няма да бъде решен на мястото, на което е възникнал.

„Колкото и средства да изхарчим, никога няма да си гарантираме стопроцентова сигурност в Европа“, е подчертал Румен Радев.

Провеждането на правосъдната реформа в България и стремежа на страната ни за присъединяване към Шенгенското пространство, са били сред акцентите по време на разговор на държавния глава с министър-председателя на Холандия Марк Рюте. Холандският министър-председател е поискал да се запознае с опита на България за недопускане на опити за външна намеса в изборния процес и вътрешните работи на страната. „По време на служебното правителство бяха предприети редица успешни мерки в тази насока“, припомни Румен Радев и подчерта, че България очаква в скоро време посещение на холандския външен министър, който да се запознае на място с българския опит.

В отговор на въпрос за международната подкрепа за учредения по инициатива на президента на Френската република Еманюел Макрон Глобален пакт по околната среда, Румен Радев подчерта, че тази инициатива се подема от всички държави. „Тя ще се развива, ние просто няма накъде да отстъпваме повече. Виждате, че и САЩ след няколкото серии урагани приемат, че не може с лека ръка да се отдръпнеш и да не си ангажиран към климатичните промени“, посочи президентът.

Държавният глава е направил заедно с председателя на Световната банка Джим Йон Ким преглед на 25-годишното сътрудничество на страната ни с финансовата институция и какви са перспективите за неговото развитие. По думите на президента България очаква не отпускане на заеми и финансова помощ, а експертиза и анализ за това, какъв път да избере страната ни, така че да постигне много по-интензивно икономическо и социално развитие.

В рамките на работното си посещение в САЩ, президентът Румен Радев участва в Глобалния бизнес форум на Майкъл Блумбърг, с когото размени мнения по политически и финансови въпроси. По-късно българският държавен глава взе участие и в международна конференция „Предотвратяване на използването на интернет за терористични цели“, организирана от президента на Франция Еманюел Макрон и министър-председателя на Обединеното кралство Тереза Мей.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3828

2

Ogi1

21.09 2017 в 13:26

Йотова къде гледаш .Съгласувано ли е с теб да се кани Тръмп .Стегнете дисциплината , че товарш Путин смотрит .