Радев: Партиите не броят колко хора умират всеки ден, а броят гласове

Всички са изплашени от това, което става и не искат да вземат отношение какво да се прави в тази криза, категоричен е президентът

Ружа Райчева 22 октомври 2021 в 17:58 4554 3

Снимка БГНЕС/Архив

Много от партиите в момента броят гласове - дали ще вземат, или ще загубят, ако обявят ясна позиция. Част от тях са заети да организират протести, други тайно ги подкрепят и разплават, а някои не казват нищо. Всички са изплашени от това, което става и не искат да вземат отношение какво да се прави в тази криза. Не броят заразени, не броят с колко лекари разполагаме, не броят колко хора всеки ден умират.

Това заяви президентът Румен Радев след днешното проточило се с часове заседание на Европейския съвет в Брюксел. Думите му бяха в отговор на въпрос дали би свикал Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), както го призоваха лидерите на "Демократична България"

Президентът призова за съзнателност и разбиране на това, което прави правителството:

"Да, начинът на въвеждане на новите мерки подлежи на критика, но ние трябва да направим всичко възможно да не допускаме пик на заразените като в Румъния".

Държавният глава съобщи, че по време на заседанието са уточнени много аспекти на външната миграция.

"Знаете, че ЕС полага много усилия проблемът с миграцията да се решава далеч извън границите на съюза. Затова трябва подкрепа от транзитните държави и държавите, откъдето идват мигрантите. Предложено беше в тези страни да бъде засилена политиката на връщане, на реадмисия - да се работи с държави като Турция, Ливан, Йордания, Египет, които да полагат грижа за мигрантите и по този начин да пазят ЕС", каза още той.

Румен Радев е поставил въпроса за охраната на външните граници на ЕС пред съвета: "Освен, че е гранична държава членка, България има и най-голямата сухопътна граница, откъде минава основният мигрантски поток. Призовах за оперативен план, в случай че рязко нарасне потокът".

Президентът коментира, че е изразил категорични позиции в защита на българския интерес относно енергетиката:

"Призовах ги да погледнем истината в очите – Зелената сделка е красива, но да не забравяме, че тя съставлява едва 38% от енергията в ЕС, 26% все още идват от ядрена енергетика, 16% - от газ и 13% са от въглища.

Според президента, докато не се намери решение на основния проблем – как енергията от възобнояваемите източници да бъде устойчива - не можем да "задраскваме" базовите мощности, които дават стабилитет в енергийния микс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови