Радев отговаря на Костов: Явно е забравил Конституцията

OFFNews 29 март 2023 в 11:42 6322 14

Румен Радев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Румен Радев

Иван Костов явно е забравил Конституцията, но ние не сме забравили, че по негово време България беше разпродадена на безценица. Българската позицията е ясна - няма да изпращаме оръжия за Украйна.

Така президентът Румен Радев коментира пред журналисти думите на бившия премиер Иван Костов, който заяви, че Радев е узурпирал властта с изказванията си по отношение на инициативата на Европейската агенция за отбрана за изпращане на боеприпаси на Украйна.

След като от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" заговориха за импийчмънт на Румен Радев, президентът обвини партиите в нарушаване на Конституцията със "системния им отказ да направят правителство". 

"Време е да има редовно правителство. Ясно е записано в Конституцията, че в противен случай трябва да има служебно правителство, когато партиите не искат, не могат или ги е страх да съставят кабинет. 

Според него в момента имаме комбинация от всичко това.

"Не е толкова страшно да се понесе отговорност, служебното правителство показа че страната може да се управлява ефективно и по време на криза. Нещо повече - след решаването на редица важни проблеми и кризи, сега ще им бъде много по-лесно", смята президентът. 

Радев коментира и продължаващите бомбени заплахи, като обясни, че такива серии текат в цяла Европа и в САЩ. "Органите на реда правят всичко възможно да установят източниците и да ги неутрализират. Няма реални заплахи нито за образователната система, нито за изборите", смята държавният глава. 

Попитан подкрепя ли тезата на вътрешния министър Иван Демерджиев, че най-вероятно атаката е от руски хакери, Радев е категоричен, че докато не видим ясно установен източник, не можем да кажем точно откъде идват и кой ги е извършил.

По думите му това са хидрибни атаки. 

За триъгълните сделки Радев обясни, че тези, които най-много оплакват липсата им, е трябвало "при тяхното управление да ги сключат, когато март и април някои членки на НАТО са сключили споразумение с Германия". 

"Няма безплатни триъгълни сделки - даваш старо въоръжение, получаваш старо въоръжение", категоричен е президентът. 

Според него сега Словакия дава своите Миг29, а получава бойни хеликоптери.

"Да, има смисъл, ако нашето правителство е готово да задели 700 млн. лева за хеликоптери. Това не са безплатни сделки, а с облекчения и не решават въпроса с охраната на българското пространството", посочи той. 

По думите му България трябва да има съвременни изтребители, а партиите и Народното събрание трябва да изпълняват законите, които са приели, а именно, че българските военновъздушни сили охранят пространството сами или с нашите сътрудници, а не без нашите летци. 

"Има само две оферти за заместваща платформа на българските изтребителите МиГ-29, но цената няма да се хареса на народните представители" обясни Радев в отговор на въпрос какви са офертите, които страната ни е получила.

Държавният глава посочи, че са получени само тези две оферти, въпреки настояването от страна на България на най-високо политическо ниво. За офертите за заместващи платформи съобщи вчера служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

14

Mariana Lazova

29.03 2023 в 16:30

Radev,mrazya te bezplatno poradi red prichini - lajesch,klevetisch i rabotisch v interes ne na Balgariya,a na Putin.S onaya selyanka ,jena ti,idete i se gramnete.Nazionalen predatel.

-529

13

6екеr4о

29.03 2023 в 14:25

За пълнота на изложението следва да добавя, че пРезидентина се прави на луд, като разчита на късата памет на народонаселението, ма те чугунените са си такива, та иде реч за елементарно припомняне: нормативната уредба за т. нар. масова приватизация бе създадена по времето на Жан Виденов, а по времето на Костов червената буржоазия изобщо не участва в нея!?

Да споменем само Баневите, друго не е необходимо.

Е, от приватизацията намазаха и милите седесарчета, ма то те си бяха боядисани комсомолци!

-529

12

6екеr4о

29.03 2023 в 14:20

Уважаеми Матеев К,
пРезидентина не само говори глупости, но го и прави непрекъснато и по всякакви въпроси.
Тъпата фуражка си е въобразила, че е поела държавата на ръчно управление, Гълъбарника Му пише енергийни и други страгегии за след 2050-та, а вице-президеншата час по час мучи малоумщини на телевизора!?
Тоз хубосник ще си има проблем със закона, а тогава искрено се надявам Генерал Деси с чехъла да му изкара през носа всичките идиотии, които е натворил!!!

1935

9

Муню

29.03 2023 в 13:40

Радев пише "Да, има смисъл, ако нашето правителство е готово да задели 700 млн. лева за хеликоптери. Това не са безплатни сделки, а с облекчения и не решават въпроса с охраната на българското пространството"
Въпроса е сега, кой пази въздушното пространство?
Радев, асно е, че не можеш да подкараш западни самолети, нали? Знаеш и, че и твоите колеги не могат, нали?
И ако се сменят самолетите, ще се окаже, че много тъпаци ще се наложи да излязат в пенсия, нали?
Не е проблем в самолетите. Проблема е в пилотите!
Всеки си натиска задника, заради кинтите, а за страната не им дреме!!!

2099

8

Mateevk

29.03 2023 в 12:46

А Радев заедно със служебното му правителство естествено, че нарушават конституцията, като не изпълняват решение на парламента за предоставяне на военна помощ на Украйна. Тяхното абсурдно тълкувание е, че за всеки патрон трябва да се пита НС. Това е дори по-абсурдно и предходното решение на НС, че военно-техническа помощ можело да се предоставя, но оръжие - не. Та се наложи тогава цялата веенна терминология да се преразгледа, защото на никой преди това не би му хрумнало, че военно-техническа помощ не включва оръжие. Ше останем в исотрията, но като много лош пример, с тези наши позорни изпълнения.

2099

7

Mateevk

29.03 2023 в 12:42

От 9 кладенеца вода... и отново глупости говори, даже лъжи. През март-април миналатаа година, когато войната беше още в началото си, Полша искаше да даде свои изтребители на Украйна, но не директно, а през Германия, обаче тогава САЩ бяха против и въобще тогава Западът все още се страхуваше от по-решителни стъпки, за да не ескалира войната. Една година по-късно вече няма табута и само още до Ф16 не са стиганли, но сигурно и това ще стане. И да разправя Радев, че тогава е могло ние да дадем примерно самолети и да правим триъгълни сделки е абсурдно. Пък и тогава във властта беше тази, която го "откри" за голямата политика и го натресе, а ние си го избрахме /споделена вина/- Нинова. Но се оказа, че малък човек за голяма политика не става!

9347

6

Анализи

29.03 2023 в 12:31

Чорапа се опитва да мине с опорките на БКП от 9о- те. Очевидно не е в час. България беше разпарчетосана от неговите дружки през 90- те , всички работещи предприятия.

625

5

1215

29.03 2023 в 12:13

Ако поне малко приличаме на нормална държава ,този бездарен цървул трябва да бъде разследван и съден.Възможно е да последва примера на Янукович-бягство в кочината матушка.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика