Съюзниците от НАТО притискат Столтенберг да каже откъде ще се намерят 100 млрд. евро за Украйна

OFFNews 27 май 2024 в 13:58 7304 1

Столтенберг

Снимка Getty images

Съюзниците от НАТО настояват напускащият поста си Йенс Столтенберг да даде повече яснота за обещаната от него огромна помощ от 100 млрд. евро за Украйна.

Предложението, което е част от плана на генералния секретар на НАТО за "предпазване от Тръмп" за финансовата подкрепа за Киев, в случай че през ноември бившият американски президент, който е скептик по отношение на Украйна, бъде преизбран, остава нерешен въпрос сред членовете на алианса, посочва "Политико".

Зад кулисите дори някои от по-близките източноевропейски съюзници на Украйна станаха по-резервирани към плана през последните седмици, чудейки се откъде и как ще бъде осигурена такава огромна сума, а до срещата на лидерите на НАТО във Вашингтон през юли остават броени дни.

"Планът е малко объркващ", заяви анонимен източноевропейски служител поради деликатността на въпроса.

Той добави, че членките на пакта очакват Столтенберг да даде повече яснота по време на срещата на външните министри на НАТО в Прага в четвъртък и петък.

Остава да се види и дали Германия и Франция ще подкрепят плана.

Париж предпочита разходите за отбрана да останат в рамките на ЕС, а не на НАТО, докато канцлерът Олаф Шолц не желае да харчи повече, отколкото вече е заделено в рамките на поетите от страната ангажименти за Zeitenwende ("повратна точка").

Друг служител, също от приятелска на Украйна държава, изтъкна, че "няма да се изненада", ако сумата от 100 млрд. евро в крайна сметка бъде преразгледана, но прогнозира, че съюзниците ще трябва да намерят начини да покажат конкретна подкрепа за Киев.

Други двама запознати с дискусията потвърдиха, че разговорите продължават, особено по отношение на размера на сумата и начините за разпределянето й.

Петият служител предупреди, че макар министрите и Столтенберг да обсъдят подробностите на срещата в Прага, няма да бъдат взети официални решения предвид "неофициалния" характер на срещата.

Ръководителят на НАТО се опасява, че финансирането за Украйна може да престане при липсата на обвързващ ангажимент.

Първоначалният план на кабинета на генералния секретар предвиждаше съюзниците от НАТО да се ангажират със 100 млрд. евро в рамките на пет години, с което да покажат на САЩ, че Европа дава своя принос в подкрепата на Киев.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл. Интервю с Ангел Джамбазки от ВМРО