Радев: Очакваме този месец ядрената енергетика да се признае като зелена енергия

OFFNews 23 ноември 2021 в 23:47 3001 0

Снимка president.bg

Очакваме този месец, след една наистина активна борба на 10 държави членки на ЕС, сред които и България, най-сетне решението ядрената енергетика да се признае като зелена енергия. Това е един огромен успех, заяви президентът Румен Радев в приветствието си към участниците в Сесията на Комитета на пълномощните представители на страните членки на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна, Руската федерация, на която тази година България е домакин.

По думите на президента именно енергийната криза, която наблюдаваме в световен мащаб, провокира това трезво мислене за една чиста, достъпна, надеждна и икономична енергия.

Ядрената енергетика допринася за устойчивото развитие и повишаването на качеството на живот в света, категоричен е Радев.

Президентът отбеляза, че по време на българското председателство на Комитета на пълномощните представители на страните членки през 2014-2017 г. са взети важни решения за развитието на Обединения институт за ядрени изследвания - сред тях са започването на строителството на Фабриката за свръхтежки елементи и полагането на първия камък в конструкцията на колайдера NIKA.

Убеден съм, че заедно и обединени ще продължим да работим, така че следващите поколения да имат по-чиста планета с повишено качество на живот на всички граждани, където и да се намират, заяви още българският президент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !