Радев: Не искам с българско оръжие да се убиват българи в Украйна

Не трябва да допускаме тенденцията българската позиция за Македония да става заложник на конфликта в Украйна, каза президентът

Ружа Райчева 16 май 2022 в 18:01 7477 22

Трябва да търсим решения за възможно най-бързо прекратяване на конфликта в Украйна. България е част от всички европейски решения, но там няма императив за предоставяне на оръжия. Затова и користните призиви на някои наши политици да предоставим непременно оръжие за Украйна не трябва да допускаме да се опаковат като някакъв морален дълг, който дължи България.

Това заяви президентът Румен Радев по време на посещението му в Германия, където е по покана на германския държавен глава Франк-Валтер Щайнмайер.

Според българския президент не трябва да се забравя, че страната ни има огромна историческа диаспора, разположена точно в зоните на конфликта:

"Не искам с българско оръжие да се убиват българи, това е недопустимо. Виждате, че призивите за мир намаляват. Залогът вече е победа на всяка цена, независимо от пролятата кръв, независимо от разрушенията и къде ще стигнем. В такава една такава ситуация вече не се мисли за жертвите."

Президентът заяви, че е говорил с германския канцлер Олаф Шолц и президента Щайнмайер за най-изгодните решения за диверсификация на газа както за България, така и за Германия. Според него ще бъдат необходими много време и усилия за изграждане на нова енергийна структура с нови договори. "Важното е, че имаме пълното разбиране за дерогацията, и за България - за вноса на петрол", каза Румен Радев.

Българската позиция за Македония

"Изключително съм удовлетворен от разбирането, което срещнах за аргументираната българска позиция по отношение на Северна Македония. Когато говорим за общия европейски контекст и институции, не трябва да допускаме тази тенденция - нашата позиция за Северна Македония да става заложник на конфликта в Украйна. Удивително е как Европа, която се изгради като пример за останалия свят по отношение на демокрация, човешки права и резистентност към езика на омразата, е готова да загърби тези свои принципи и ценности. Затова не трябва да допускаме легитимацията на македонизма, на идеологеми от бивша Югославия и Коминтерна. България трябва да интегрира партньори, а не проблеми в ЕС", заяви държавният глава.

По отношение на новообявените антиинфлационни мерки от правителството Радев коментира:

"Знаете, че отдавна призовавам за отворен, конструктивен диалог и дългосрочни решения за преодоляване на енергийната, социална и икономическа криза. Това е едно дългоочаквано решение."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

23

БотоксПутю

17.05 2022 в 03:00

""Румен Радев е бъдещ стратегически лидер, воин от ХХI век, готов да печели и да въздейства на стратегическо ниво", пише още в дипломата на българския държавен глава, издадена от Военновъздушния колеж " Максуел" в САЩ."

А то се оказа какво - законспвриран красноармеец?

-60

22

офф бее

17.05 2022 в 00:11

Аз па не съм чул украинците да воюват с българи. Нали не ние нападнахме Украйна...

14048

20

voododoll

16.05 2022 в 22:47

Абе бастун! Нали дилъра ти пръв прати хора там да убиват? Какъв е тоя рубладжийски аутизъм от твоя страна! Не се ли исещаш какви нелепици ръсиш и ни излагаш де където идеш!

#ОСТАВКА

10298

19

AntiZ

16.05 2022 в 22:29

Колко трябва да си прост да кажеш това:"Не искам с българско оръжие да се убиват българи в Украйна!" Значи да ги избиват с руско...?!Фу-рашка, откъдето и да го погледнеш!

2099

17

Mateevk

16.05 2022 в 21:30

Този човек и позициите му са абсолютно нелепи!

5827

16

pisnamiotmutri

16.05 2022 в 21:23

Руския сателит Румен станал президент срещу най-неизбераемата Цецка. Втория път издигнат от 20 ДС-та. Няма случайни работи. Аз не гласувах за него.

440

15

Pietro

16.05 2022 в 21:18

Този човек е толкова глупав, че тъпомерът удари в червената зона. Защо го пускат да излиза навън и да маскари България? По-добре да си седи в София и да не се показва пред публика. Иначе има опасност да зарази някого с тъпотията си.

-60

14

офф бее

16.05 2022 в 20:49

Боже колко сте жалък генерале! Чудя се самолет ли си карал или колело. Що така бе? Ако те държат с нещо - подай си оставката!