Радев назначава служебното правителство, Янаки Стоилов поема правосъдието

OFFNews 11 май 2021 в 08:43 18251 0

Очаква се президентът Румен Радев да подпише указ за назначаване на служебно правителство, след като 45-ото Народно събрание не успя да излъчи редовен кабинет.

Вероятно Стефан Янев, секретар по сигурност и отбрана на президента, ще оглави служебния кабинет. Янев беше вицепремиер и министър на отбраната и в служебно правителство на Огнян Герджиков, назначено от Радев през януари 2017 година.

За министър на отбраната сега е поканен бившият военен министър от тройната коалиция Николай Цонев. С избора му Радев залага на познато лице, обичано от военните, тъй като по негово време са стартирани няколко социални програми. Освен това президентът ще избяга от очакването да състави кабинет на "зелените чорапи". През 2010 г. Николай Цонев бе показно арестуван от прокурор Роман Василев при изписването му от клиниката по УНГ във ВМА-София, а запис от ареста бе разпространен публично. Той бе разследван за сключване на неизгодна сделка за изграждане на оптичен кабел - т.нар. "Странджа 2". След като не бе осъден, получи 108 000 лева обезщетение за унизителния арест.

Здравното министерство ще поеме д-р Стойчо Кацаров, който в момента е директор на Центъра за защита правата
в здравеопазването.

Социален министър става Гълъб Донев - министър на труда и социалната политика в служебното правителство на Огнян Герджиков, сега секретар по социална политика и здравеопазване на президента Румен Радев.

За външен министър е била поканена Деница Златева - експерт по европейски въпроси, член на ръководството на БСП и вицепремиер в кабинета "Герджиков". Според източници от "Позитано" 20 тя вече е сформирала екипа си. Според други обаче Корнелия Нинова е спряла това назначение.

Според източници на OFFNews правосъдното министерство със сигурност се поема от Янаки Стоилов, бивш депутат от БСП.

Проф. Николай Денков от Софийския университет е спряган за министър на образованието. Според други източници обаче той е отказал назначението.

Държавният глава бе посочил 11 май като най-ранна възможна дата за указ за служебно правителство и каза, че съставът му ще бъде балансиран.

„Служебното правителство има много малък времеви мандат, очакванията към него са огромни, отговорностите са големи, и то е въпрос на баланс, да се намери най-добрият екип, който да съчетае по оптимален начин, така че да изпълни тая трудна задача“, заяви президентът.

Това ще бъде 6-ият служебен кабинет в най-новата ни история и втори за президентския мандат на Радев.

С друг указ държавният глава ще разпусне 45-ото Народно събрание и ще насрочи парламентарни избори. Президентът на няколко път заяви, че предсрочният вот ще бъде на 11 юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови