Радев каза, че утре ще каже кога започват консултациите

OFFNews 06 март 2024 в 17:47 1421 0

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Румен Радев

"Каза, че ще каже" - най-общо в този дух от пресслужбата на президента отговориха на запитване кога ще започнат консултациите с парламентарните групи.

От забавянето или забързването на консултациите и последващото завъртане на политическата рулетка, при условие, че ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС не се разберат, зависи дали в началото на лятото ще има избори 2 в 1 - парламентарни и европейски.

Утре ще бъде обявен графикът за провеждане на консултации с парламентарните групи преди връчване на мандата за съставяне на правителство, заяви в сряда вечерта пред журналисти президентът Румен Радев.

Явно страстите се нажежават и не е ясно дали лидерите на партиите от коалицията в оставка блъфират, дали играят политически покер, дали си вдигат залозите за предстоящо удължаване на съвместното управление, дали мобилизират своите избиратели за нови избори, коментира Радев.

По думите на президента в момента самите коалиционни партньори са объркани, което си проличава от техните реакции за гласуваната оставка на кабинета.

По-рано днес парламентът с пълно мнозинство гласува оставката на кабинета "Денков". Това означава, че топката е в президента Румен Радев. От прессекретариата на държавния глава по-рано съобщиха, че "своевременно ще информират за началото на конституционната процедура по провеждане на консултации с парламентарните групи преди връчване на мандат за съставяне на правителство".

И така от Радев зависи дали ще даде време на партньорите да се разберат, но и дали ще забави прекомерно процеса при провал на преговорите на коалиция, за да има избори 2 в 1. Според процедурата за консултациите няма срокове и той може да бъде забавен с месеци, или проведен за броени дни - и двата сценария са разигравани от президента Румен Радев.

След консултациите президентът връчва първия мандат на ГЕРБ, най-голямата парламентарна групата. Ако междувременно сглобката стане коалиция и ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се споразумеят - то Мария Габриел следва да връчи мандата изпълнен.

Ако това не се случи, Радев ще връчи мандата на ПП-ДБ. Ако и втората ПГ не успее да формира кабинет, то президентът трябва да връчи трети, но на избрана от него политическа сила. Тук процедурата не е обвързана със срокове. След провал и на третия мандат се насрочва дата за нови парламентарни избори. Конституционалистът Наталия Киселова прогнозира, че за да има избори 2 в 1 с европейските, то дата следва да се насрочи до 9-10 април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!