Радев иронизира идеята служебните правителства да отговарят само за изборите

Явно ще отнеме време, докато Северна Македония застане сред демократичните държави, посочи президентът

OFFNews 18 май 2023 в 10:33 3096 2

Румен Радев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Румен Радев

Президентът Румен Радев иронизира идеята на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов служебните правителства да отговарят само за изборите. 

Според държавния глава няма проблем, стига редовното правителство да си върши работа и да не завещава тежки кризи, както и да има компетенцията да пише закони - по ПВУ или съдебната реформа, например.

"Да могат да направят началния доклада за ОИСР, защото пак им го направи служебното правителство. Да помагат да организират справедливи и прозрачни търгове за газ. Служебното правителство договори и слотове, и капацитет за десетилетия напред. Няма проблем - стига редовните правителства да работят. Служебното правителство се договори с Лукойл да плаща данъци в България", коментира той, след като откри 16-ата годишна конференция на началниците на отбраната от Балканските страни, посветена на регионалната военна свързаност и мобилност.

Държавният глава посочи, че явно ще отнеме време, докато Северна Македония застане сред демократичните държави.

Думите му идват, след като вчера министър-председателят на Македония Димитър Ковачевски сравни отношението на България към страната му като това на Русия към Украйна.

"Ръководството на Северна Македония трябва да убеди гражданите си, че гради демократична държава, в която не се стреля и не се палят българските клубове, в която българите не са подлагани на системен тормоз, физическо насилие и режисирани съдебни процеси. Ръководството на Северна Македония може да претендира, че изгражда модерно мултиетническо общество, но когато намери сили да впише сънародниците на Гоце Делчев в конституцията си", категоричен е Радев

По думите му още през 2021 г. за първи път е поставил проблема с правата на българите в Северна Македония пред всички европейски партньори.

"Една година удържаш този процес, два пъти се наложи вето, докато европейските институции се убедиха, че това не е двустранен проблем, а европейски, защото касае Копенхагенските критерии за членство - недопускането на дискриминация. Това е процес, насаждан от десетилетия - цяла доктрина, основана на антибългарска идеология", посочи още Румен Радев. 

По повод думите на Димитър Ковачевски, че България се отнася към Македония както Русия към Украйна, президентът заяви:

"Има ли в България хора, които се идентифицират като македонци? Има, но те имат еднакви права наравно с всички български граждани. Те не се преследват, срещу тях няма режисирани съдебни процеси, няма паления, стрелби, побоища. Те могат да работят в администрацията на всички нива, могат да заемат всички изборни длъжности в нашата страна. А българите в Македония са подложени на системен тормоз".

Радев коментира и изявлението на главния прокурор Иван Гешев от понеделник, в което Гешев заяви, че е разговарял с политици, които "считал за приятели". Държавният глава посочи, че не е нормално магистрати да се обаждат на политици.

"Виждаме това, които говоря от години - че има политическа намеса в работата на прокуратурата", каза Радев. 

По думите му много по-важно от личността на Гешев е ВСС - органът, който кадрува и взима решения. "Надявам се, че всичко което излезе наяве - вмешателствата, податливостта на членовете на ВСС, да покажат независимост и следване единствено на закона", коментира той. 

Радев обясни, че въпросът с изтеклите мандати във ВСС е трябвало да бъде решен отдавна от Народното събрание, но то е абдикирало и попита дали някой от парламента няма сметка от всичко, което се случва. 

Президентът коментира и процедурата за съставяне на мандати, като посочи, че следва строго конституционната процедура.

"Редовното правителство трябва да следва ясни принципи и да има приоритети и програма. Диалогът в последните дни между магистрати и партии хвърля сянка върху принципите на една бъдеща коалицията и задълбочава недоверието", смята той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

865

2

Constanza

18.05 2023 в 10:49

Това изказване работи директно против България.

14048

1

voododoll

18.05 2023 в 10:48

Съгласен съм с резидента, само че пропуска да сподели, че любимата му Русия подклажда антибългарщина отще от началото на миналия век, на Балканите.